Marvel Avengers. Kompletny przewodnik

Gdy kilkadziesiąt lat temu Stan Lee i Jack Kirby przygotowywali pierwszy numer serii o najpotężniejszych ziemskich bohaterach, nikt w Marvel Comics nie przypuszczał, że nowy tytuł podbije serca czytelników, a potem widzów, na całym świecie. Ten przewodnik to obowiązkowa pozycja zarówno dla wiernych fanów superbohaterów, jaki i tych, którzy dopiero rozpoczynają swoją komiksową przygodę. Przekopując się przez tysiące stron i setki numerów, autorzy przedstawiają emocjonującą i niekiedy nieco skomplikowaną historię Avengers i Marvel Comics. Poznaj oryginalny skład Avengers w ich pierwszych przygodach, gdy jeszcze jako samotni bohaterowie Iron Man, Thor, Wasp, Ant-Man i Hulk musieli powstrzymać intrygę Lokiego. Dowiedz się, o co spierali się Kapitan Ameryka i Iron Man, dlaczego Hank Pym musiał odejść z grupy i kto doprowadził do rozwiązania drużyny. Dzięki temu przewodnikowi zrozumiesz, co kryje się za kultowym wezwaniem: ,,Avengers, zbiórka!".

Informacje dodatkowe o Marvel Avengers. Kompletny przewodnik:

Avatar użytkownika - wkp
wkp
Przeczytane:2019-03-10,

(PRAWIE) WSZYSTKO, CO CHCIELIBYŚCIE WIEDZIEĆ O AVENGERS

Avengers to chyba najpopularniejsza grupa superbohaterów w historii komiksu. Nie byli pierwsi, nie będą też ostatni, podobnych ekip nie brakuje i obecnie, jednak to oni wciąż trzymają się dobrze, jak niemal żadni inni. Dodatkowo świadczyć o tym mogą choćby kinowe filmy o ich przygodach, bijące wszelkie rekordy popularności. Najnowszy już niedługo wejdzie na ekrany, dlatego też nie powinno dziwić nikogo, że na rynku pojawiają się kolejne pozycje z tymi bohaterami. Wśród nich znalazła się też ta - naprawdę udana encyklopedia Avengersów.

Co znajdziecie w środku? Krótką, ale ciekawą historię tytułowej drużyny. Autorzy niniejszej publikacji zabierają nas w podróż poprzez ponad pół wieku wydawania "Avengers". Wszystko zaczyna się w latach 60., wraz z pierwszym komiksem o ich przygodach, w którym to Loki zmanipulował członków składu, by ścigali Hulka za zbrodnie, których nie popełnił. Potem do drużyny dołącza heros z dawnych dni - Kapitan Ameryka, akcja nabiera tempa, a my poznajemy wszystkie najważniejsze wydarzenia, które stały się udziałem ciągle zmieniającego się składu Avengersów. Mamy tu narodziny Ultrona, wydarzenia z opowieści "Ex Post Facto", która przed laty podzieliła polskich czytelników, mamy „Onslaught Sagę” i "Powrót Bohaterów", upadek Avengersów, "Sam Strach", "Wojnę Domową" i wiele, wiele innych. Całość wieńczą wydarzenia, o których możecie czytać obecnie w linii wydawniczej Marvel Now - "Nieskończoność" i wątek z inkursjami - a także te na naszym rynku jeszcze niedostępne, jak "Tajne Wojny" czy "Secret Empire". A wszystko to uzupełnione o solidną dawkę ciekawostek (wiecie, że w jednym z komiksów Kapitan Ameryka walczył z własną tarczą, której wyrosły nogi?), biografie postaci, streszczenia najważniejszych zeszytów serii oraz eventów i, oczywiście, olbrzymią dawkę grafik.

Całość recenzji na moim blogu: http://ksiazkarniablog.blogspot.com/2018/04/marvel-avengers-kompletny-przewodnik.html

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk