Martin Eden

Zawierająca wiele wątków autobiograficznych autora, książka opowiadająca historię młodego człowieka z warstwy robotniczej, który kształcąc się samodzielnie, zdobywając ciężką pracą wiedzę i ucząc się towarzyskiej ogłady, pragnie stać się godnym pochodzącej z bogatej rodziny Ruth Morse, którą wkrótce przerasta intelektualnie i mantalnie.

Informacje dodatkowe o Martin Eden:

Martin Eden - opinie o książce

Avatar użytkownika - kamilaszczygiel
kamilaszczygiel
Przeczytane:2021-02-28, Ocena: 6, Przeczytałam, 52 książki 2021,

Powieść zawiera wątki autobiograficzne. Jest to historia o młodym człowieku, pochodzącym z klasy robotniczej, który kształci się samodzielne, zdobywając po kolei jakieś doświadczenie poprzez ciężką edukację i pracę.Wszystko po to ,aby przypodobać się dziewczynie Ruth Morse, pochodzącej z bogatej rodziny. Młodzi z każdym dniem są sobie coraz bliżsi, bo pomimo tego, że Martin daleko ma do sfery bogaczy, etyki i kultury burżuazji, to dziewczyna bardzo go szanuje i wspiera. Jednak tylko do czasu, kiedy coraz to większy zapał oraz usilne dążenie Martina do zostania wielkim pisarzem, zaczyna przerastać Ruth.
Na książkę trafiłam całkiem przypadkiem, na którejś z grup, zaciekawiła mnie, głęboka dyskusja nad tą powieścią,bo nie przypadkowo znajduje się na liście 100 najważniejszych arcydzieł literatury światowej. Książka jest genialna pod każdym względem, napisana bardzo bogatym zasobem słów, niektóre z nich już dziś nieuważne na codzień, przepiękne opisy uczuć, bohaterów, ich wewnętrznych myśli. Młody człowiek, robotnik bez pieniędzy, ima się każdej pracy, z każdym dniem udoskonala swoje umiejętności i wiedzę. Dodatkowo rozwija swoją pasję, pisanie listów, opowiadań, powieści wysyłając je do różnych wydawnictw, redakcji, mimo, że za każdym razem jego odrzucano, a ten nie poddawał się, tylko szedł dalej. W międzyczasie czasie dalej próbuje przypodobać się rodzicom swojej dziewczyny, chcąc im udowodnić, że wartość człowieka nie leży tam, gdzie jego bogactwo finansowe. W końcu jego ciężka praca i ambicje przynoszą pożądany rezultat.
W tej książce jest tyle emocji, wrażeń, refleksji, przemyśleń z życia, ciężkiej pracy, walki z losem, gdy ktoś chce spełniać swoje marzenia, pomimo wszystkich trudności rzucanych każdego dnia. A także to, że nie zawsze już nasze zrealizowane marzenia przynoszą satysfakcję.
Dla mnie ocena 10/10, książka, jedna z niewielu, którą pamięta się na całe lata życia.

Avatar użytkownika - zielona
zielona
Przeczytane:2013-07-24, Ocena: 5, Przeczytałam,
Powieść o człowieku, który chciał zostać pisarzem. Owszem - chciał to zrobić dlatego, że zakochał się w dziewczynie z wyższych sfer i chciał na nią zasłużyć, ale ta miłość odsuwa się tu na drugi plan. Wprawdzie był przystojny, inteligentny i sporo w życiu przeszedł, ale nie miał ani wykształcenia, ani ogłady towarzyskiej. Ona miała do niego pewną słabość, ale nie brała go długo pod uwagę jako kandydata na męża. Książka opowiada według mnie - po pierwsze o tym jak bardzo motywującą siłą do samorozwoju jest miłość, po drugie jak wiele trzeba poświęcić, aby osiągnąć sukces, po kolejne - że może nie warto zmieniać się na siłę w imię nieodwzajemnionego uczucia, bo... może tu przemilczę. Koniec jest trochę demotywujący, przygnębiający, ale to już niech każdy sam oceni. Podoba mi się inteligentne i wielowymiarowe spojrzenie na społeczeństwo i na człowieka jako człowieka, obrazowe i wyczuwalne opisy miejsc i sytuacji. Książka raczej do zastanowienia niż relaksu, ale niektórzy takie lubią.
Avatar użytkownika - Roksana
Roksana
Przeczytane:2021-07-31, Ocena: 5, Przeczytałam, 2021, E-booki, Literatura piękna,
Avatar użytkownika - sarasam
sarasam
Przeczytane:2016-10-07, Ocena: 5, Przeczytałam,
Avatar użytkownika - Barbarka
Barbarka
Przeczytane:2016-07-25, Ocena: 6, Przeczytałam, 26 książek 2016 ,
Avatar użytkownika - GabrielVinci
GabrielVinci
Przeczytane:2015-01-09, Ocena: 6, Przeczytałem, KANON osobisty, Literatura piękna,
Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;