Marsz Czarnych Diabłów. Odyseja 1. Dywizji Pancernej generała Maczka

Marsz Czarnych Diabłów. Odyseja Dywizji Pancernej generała Maczka to doskonała monografia jednego z najsłynniejszych polskich oddziałów biorących udział w drugiej wojny światowej.
Evan McGilvray opisuje rodowód tej formacji, jej powstawanie na obczyźnie, nieuchronne uwikłanie w politykę i chlubny szlak bojowy w okupowanej Europie – poczynając od Normandii, przez Belgię i Holandię, a kończąc na niemieckim Wilhelmshaven.
Dywizja – duma Polaków walczących u boku aliantów, wartość polityczna sama w sobie i nadzieja na odzyskanie godności i suwerenności – odniosła gorzkie zwycięstwo. Na oczach żołnierzy Stanisława Maczka, ofiar wielkiej polityki, Polska, która miała odzyskać niepodległość, ponownie znalazła się pod okupacją.

Evan McGilvray urodził się w 1961 roku w Winchester. Jest absolwentem University of London, prowadził badania na University of Bradford, doktoryzował się na University of Leeds. Od lat zgłębia historię polskiej armii i politykę polskiego rządu emigracyjnego w czasie II wojny światowej, zwłaszcza w kontekście jego stosunków z rządem brytyjskim. W latach 1991-1994 McGilvray mieszkał w Polsce.

Evan McGilvray, absolwent University of London, bada historię polskiej armii i politykę polskiego rządu emigracyjnego w czasie II wojny światowej.

Informacje dodatkowe o Marsz Czarnych Diabłów. Odyseja 1. Dywizji Pancernej generała Maczka:

Wydawnictwo: Rebis
Data wydania: 2006 (data przybliżona)
Kategoria: Historyczne

Kup książkę Marsz Czarnych Diabłów. Odyseja 1. Dywizji Pancernej generała Maczka

Marsz Czarnych Diabłów. Odyseja 1. Dywizji Pancernej generała Maczka - opinie o książce

Avatar użytkownika - Serena1975
Serena1975
Przeczytane:2014-01-21, Ocena: 6, Przeczytałam, 52 książki 2013,
Generał Stanisław Maczek
Evan McGilvray0
Okładka ksiązki - Generał Stanisław Maczek

SIŁA I HONOR - ŻYCIE I SŁUŻBA DOWÓDCY 1.DYWIZJI PANCERNEJ. ,,Żołnierz polski walczy o wolność wszystkich, ale umiera tylko dla Polski" - generał...