Trzecie wydanie głośnej biografii Marka Edelmana przygotowane na 10. rocznicę śmierci bohatera. Biografia Marka Edelmana ukazała się w 2008 roku i okazała się wielkim sukcesem! Przetłumaczono ją na trzy języki obce (w tym hebrajski), a film, który autorzy zrealizowali na jej podstawie, objechał wiele festiwali na całym świecie.19 kwietnia 2013 roku, w dniu 70. rocznicy powstania w getcie warszawskim ukazało się drugie wydanie książki - poprawione i poszerzone o ekskluzywne materiały ( o ok. 200 stron). Wydanie to zawiera: sensacyjne, nieznane materiały podziemnej prasy Bundu z getta,
o relacje z okupacji,
o obszerny, nowy wybór mało znanych fotografii,
o porażające zeznania ocalałych z zagłady i reportaże z getta,
o nieznaną, rozrachunkową rozmowę bojowców ŻOB Kazika Ratajzera i Marka Edelmana,
o opis ostatniego okresu życia Edelmana i dzieje jego spuścizny.
Wydawnictwo: Agora
Data wydania: 2019-09-25
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Ocena: 6, Chcę przeczytać,
"Co trzeba zrobić gdy w życiu jest ciężko? Nie zwracać na to uwagi. Iść dalej. Jeżeli wiesz co jest dobre, a co złe, to po prostu idziesz swoją drogą."
Wspaniała biografia niezwykłego człowieka. Człowieka wielkej odwagi, jednego z przywódców powstania w gettcie warszawskim, bohatera, świetnego lekarza.
Marek Edelman - "Bohater, który robił wszystko, by nikt go nie nazwał bohaterem. "
Ta książka to prawdziwa lekcja historii. Dużo można się nauczyć. Wiele sobie uświadomić.
Tą pozycję trzeba przeczytać. Serdecznie polecam.
Dziękuję @agora_wydawnictwo za udostępnienie egzemplarza.