Małżeństwo. Krucha więź. W poszukiwaniu trwałości i partnerstwa, Augustus Y. Napier
Tłumaczenie: Małgorzata Cierpisz
Kultowa książka, która pomoże ci przetrwać każdy kryzys w związku
Problemy z rodzicami, nieprzepracowane traumy z dzieciństwa, lęk przed odrzuceniem i samotnością. To wszystko to bagaż, który wnosimy do związku z nadzieją, że małżeństwo odmieni nasze życie i magicznie przekształci rzeczywistość. Często zapominamy o tym, że druga osoba także ma swoje oczekiwania i potrzeby oraz przeszłość, z którą musi się zmierzyć w nowej relacji.
Bycie z kimś ,,dopóki śmierć nas nie rozłączy" jest wielkim wyzwaniem i niezwykle trudnym przedsięwzięciem. Co zrobić, aby małżeństwo było trwałe? Jak sprawić, by związek był naprawdę partnerski? Uznany i ceniony terapeuta Augustus Y. Napier na przykładzie historii własnego małżeństwa oraz przypadków swoich pacjentów, w profesjonalny i przystępny sposób analizuje poszczególne etapy związku.
Dzięki tej książce dowiesz się, jak żyć długo i szczęśliwie w małżeństwie!
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2025-06-18
Kategoria: Medycyna i zdrowie
le lat jesteście po ślubie? A może ta decyzja dopiero przed Wami? Nam we wrześniu stuknie równe 10 lat 🤗 Kiedy to zleciało, to nie wiem🤗 Pytam Was o to w związku z poradnikiem, który właśnie skończyłam czytać pod tytułem "Małżeństwo. Krucha więź. Jak zbudować trwały i partnerski związek" Augustusa Y. Napiera. Autor książki to ceniony terapeuta, który na przykładzie swojego małżeństwa oraz małżeństw swoich pacjentów analizuje poszczególne etapy związku. Codzienne wspólne życie nie jest proste. Dwa różne charaktery nagle zaczynają tworzyć całość. Może iskrzyć na różnych płaszczyznach. Autor uświadamia nam, że to jakie mieliśmy dzieciństwo, jaki kontakt mamy z rodzicami oraz wszelkiego rodzaju lęki czy nieprzepracowane traumy mają duży wpływ na nasze relacje. To, że pisze z perspektywy własnego doświadczenia bardzo do mnie przemawia, ponieważ wiem że jest to autentyczne a nie tylko suche, naukowe przykłady. Nie daje gotowych rozwiązań ale za to zmusza do refleksji. Jest to książka, do której naprawdę warto wracać i którą warto przeanalizować pod kątem swojego związku. Polecam
Czy myślisz czasem o tym, jak wyglądałoby Twoje małżeństwo, gdybyście mogli spojrzeć na siebie zupełnie na nowo - z większą czułością, ale i większą świadomością własnego bagażu?
Ja ostatnio dużo o tym myślę. Może to kwestia stażu, może zmęczenia codziennością, a może zwykła ludzka potrzeba bliskości, która z czasem potrafi się gdzieś rozmyć. I właśnie wtedy trafiłam na książkę, która nie była łatwa. Ale była potrzebna. ,,Małżeństwo. Krucha więź" Augustusa Y. Napiera to nie typowy poradnik z checklistą i gotowymi rozwiązaniami. To coś głębszego. Prawdziwa, bezkompromisowa analiza tego, co dzieje się w związkach - i w nas samych.
Autor to doświadczony terapeuta, który nie tylko przytacza historie swoich pacjentów, ale też dzieli się doświadczeniem własnego małżeństwa. I to czuć w każdej stronie - że nie pisze z pozycji ,,wszechwiedzącego specjalisty", ale z perspektywy człowieka, który też mierzy się z trudnymi emocjami, z niewypowiedzianymi potrzebami, z dziecięcym lękiem o porzucenie, który potrafi odzywać się nawet po kilkunastu latach wspólnego życia.
Ta książka zabiera nas w podróż przez różne etapy związku - od zakochania, przez pierwsze kryzysy, aż po świadomą, dojrzałą relację. Ale nie łudzi - nie obiecuje, że będzie łatwo. Wręcz przeciwnie: pokazuje, jak kruche potrafią być więzi między dwojgiem ludzi, jeśli zabraknie rozmowy, uważności i zrozumienia dla własnych emocji. Zaskoczyło mnie, jak wiele momentów przywołało moje własne myśli i doświadczenia - te, które często spycham na bok w codziennym pędzie.
Napier pisze prostym językiem, ale z ogromną głębią. Nie daje gotowych rozwiązań, nie każe ,,zrobić ćwiczenia z rozdziału 7". Zamiast tego - zaprasza do refleksji. Momentami czułam się, jakbym siedziała z nim na terapii par i słuchała historii, które - choć nie moje - były mi bardzo bliskie. Może dlatego, że w każdej parze pojawiają się podobne schematy: walka o bliskość, strach przed odsłonięciem się, oczekiwania, których druga strona nigdy nie poznała, bo... nigdy ich nie wypowiedzieliśmy.
To nie jest książka na jeden wieczór. To książka, która zostaje w głowie, do której wraca się myślami, zwłaszcza po trudniejszej rozmowie albo w ciszy po kłótni. Jest w niej coś kojącego, ale też bardzo prawdziwego. Pokazuje, że kryzys nie musi oznaczać końca, ale może być początkiem nowego - bardziej świadomego - etapu. Pod warunkiem, że obie strony będą gotowe nie tylko patrzeć na siebie, ale i w siebie.
Jeśli jesteś w związku - czy to świeżym, czy z wieloletnim stażem - ta książka może być ważnym punktem zatrzymania. Takim, który nie daje gotowych odpowiedzi, ale zadaje właściwe pytania. A czasem to właśnie od pytań zaczyna się prawdziwa bliskość.
Ocena: 9/10 - za autentyczność, emocjonalną głębię i to, że po przeczytaniu czuję się trochę inaczej patrząc na nasze codzienne ,,drobiazgi".
Przeczytane:2025-08-26, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2025 roku, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2025,
Małżeństwo to związek dwojga ludzi, którzy się kochają, którzy pragną być już zawsze razem. Brzmi banalnie, jednak rzeczywistość często nie jest taka oczywista. Obie strony mają swoją przeszłość, swoje traumy, nie zawsze łatwe i przepracowane, a także oczekiwania względem tej drugiej osoby. Mamy swoje przyzwyczajenia, plany i marzenie, a uwzględnienie tego wszystkiego przez drugą stronę jest konieczne. Co więc zrobić, aby być szczęśliwym w małżeństwie? Jak nie popełniać wielu błędów? To są ciężkie pytania, na które warto poznać odpowiedź.
Augustus Y. To znany i ceniony terapeuta, a także autor książki, którą dziś chciałabym Wam pokazać. Znajdziemy w niej profesjonalne sposób analizę poszczególne etapy związku. Sporym plusem jest fakt, że jest ona zarówno na przykładzie historii małżeństwa autora, jak i przypadków jego pacjentów. Wszystko napisane jest w sposób jasny i zrozumiały, co zachęca do czytania. W książce znajdziemy m.in. odpowiedzi na takie pytania, jak „Co zrobić, aby małżeństwo było trwałe?”, „Jak sprawić, by związek był naprawdę partnerski?” i wiele więcej. Moim zdaniem jest dość bogata w treść.
„Małżeństwo. Krucha więź” to poradnik o małżeństwie, po którego moim zdaniem warto sięgnąć. Ze swojej strony polecam.
Recenzja pojawiła się również na moim blogu - Mama, żona - KOBIETA