Mały kraj

,,Mały kraj" jest książką o władzy. A właściwie o spustoszeniu, jakie może uczynić w psychice człowieka. Ale jest też i o samotności, odrzuceniu, przemijaniu. Przez karty ,,Małego kraju" przewija się również pytanie, czym jest ZŁO?

Bohaterami książki są ludzie starzy, uwikłani w dawny system. Lecz dla istoty poruszanych spraw nie ma to znaczenia. Wspomniani bohaterowie są pacjentami szpitala z jednej sali oddziału kardiologicznego, tj. Człowiek z laska, Pułkownik, Chudy, Judasz i Nowy. Ci staruszkowie prowadzą ze sobą dziwne rozmowy, które są echem ich przeszłości, pretekstem do ich prowadzenia są często aktualne wydarzenia krajowe, a raczej ich pobocza i strzępy. Książka składa się z epizodów i nie ma ciągłości fabularnej. Format tekstu jest często groteskowa, miejscami poetycka.

Zbigniew Barański, urodzony w 1954 r. w Skarżysku-Kamiennej, mieszka w Katowicach.

Ukończyłem studia na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach; pracowałem jako policjant, obecnie jestem na emeryturze.

W 2000 r., wspólnie z Jackiem Masłowskim, wydałem tomik ,,Wiersze" (Kaga-Druk, Katowice). W 2012 r. Wydawnictwo Nowy Świat opublikowało moje e-booki prozatorskie - ,,Pięć minut" i ,,Mały kraj", a w roku następnym kolejny e-book ,,Ptak, którego nie było".

W 2016 r. Wydawnictwo ,,Inter-. Literatura-Krytyka-Kultura" Zakładu Antropologii Literatury i Edukacji Polonistycznej Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu wydało moją książkę prozatorską ,,Zaułek ślimaków", która udostępniana jest na zasadzie open access. W piśmie ,,Inter-. Literatura-Kultura-Krytyka" publikowałem prozę i wiersze.

Informacje dodatkowe o Mały kraj:

Wydawnictwo: Poligraf
Data wydania: 2021-09-23

Tagi: Proza literacka bóg

Kup książkę Mały kraj

Mały kraj - opinie o książce

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk