Maluch w przedszkolu

Nowa seria z bohaterami bestsellerowej książki ,,Opowiem ci, mamo, co robią auta" Artura Nowickiego!

Maluch jest w przedszkolu, razem z kolegami.

Koledzy mu mówią: - Baw się razem z nami!

Grają w ciuciubabkę, w chowanego, w berka.

Na piłkę i bramki Maluch także zerka.

Czy zastanawialiście się kiedyś, jak mógłby wyglądać dzień w samochodowym przedszkolu? Całkiem podobnie jak u dzieci! Są tu koledzy, przytulan­ki, wspólne zabawy i nauka, czytanie książeczek, spacery, a nawet leżakowanie. W przedszkolu jest fajnie! Izabela Mikrut, autorka wiersza, i Artur Nowicki, twórca ilustracji, zapraszają do świata samochodów.

Izabela Mikrut - ćwierć wieku osiągnęła kilka lat temu i ciągle się starzeje. Optymistycznie nastawiona do życia. Biegle czyta i pisze, niechętnie biega. Bajki najpierw przeżywa, a później zapisuje. Autorka m.in. ,,Strasznie trudnych wierszyków" oraz ,,Słoni na pontonie". Uwielbia siatkówkę, nicnierobienie i zwierzęta futerkowe. Z okna fotografuje zachody słońca (bo ze wschodami za dużo zachodu, a zresztą ma okno nie od tej strony). Czasami się zamyśla...

ArturNowicki - jako chłopiec marzył, żeby zostać pilotem, dlatego najczęściej rysował samoloty. Później chciał być czołgistą i zaczął rysować same bitwy pod Studziankami. Myślał też o karierze krawca, ale nic z tego nie wyszło. Tata łamał sobie głowę, co z niego wyrośnie, a mama często mówiła, że chyba ksiądz, lecz nieznane są źródła tego pomysłu. Ostatecznie ukończył szkołę średnią jako mechanizator rolnictwa. Nie zdążył jednak popracować w zawodzie, bo zrozumiał, że to, co lubi najbardziej, to malowanie. Dlatego zdecydował się na studia na Wydziale Wychowania Artystycznego WSP w Częstochowie (obecnie Akademia Jana Długosza). W 1993 roku otrzymał dyplom z wyróżnieniem w pracowni prof. Jerzego Filipa Sztuki. Od ponad dwudziestu lat tworzy ilustracje do czasopism i książek dla dzieci. Organizuje i prowadzi spotkania oraz warsztaty twórcze dla dzieci i młodzieży. Mieszka z rodziną na wsi. Spędza dużo czasu w pracowni, gdzie wymyśla i rysuje bohaterów kolejnych książek.

Powyższy opis pochodzi od wydawcy.

Informacje dodatkowe o Maluch w przedszkolu:

Wydawnictwo: Nasza Księgarnia
Data wydania: 2024-05-15

Tagi: Publikacje dla najmłodszych książeczki obrazkowe i aktywizujące Książeczki obrazkowe dla dzieci Książki interaktywne oraz książki aktywizujące Pierwsze lata życia - początki nauczania Pierwsze lata życia - pojazdy Dzieci od narodzin do ok. 3 lat

Kup książkę Maluch w przedszkolu

Opinie o książce - Maluch w przedszkolu

Avatar użytkownika - malipasjonaci
malipasjonaci
Przeczytane:2025-01-28, Ocena: 5, Przeczytałem, Mam,
Jak może wyglądać przedszkole pełne pojazdów? Właśnie tak! I chociaż zobaczycie tutaj koparkę, wóz strażacki i różne samochody osobowe to ich zabawy i czas spędzony w przedszkolu wyglądają zupełnie jak w takim prawdziwym. Maluch, czyli główny bohater książki, który radośnie bawi się z kolegami na świeżym powietrzu, to prawdziwy przedszkolak z krwi i kości, albo raczej paliwa i blachy. Wszyscy spędzają tam radośnie czas pod czujnym okiem Pani Syrenki, która roztacza wokół nich aurę serdeczności. Cała ekipa wypełnia sumiennie przedszkolne obowiązki, ponieważ poza zabawa, czeka ich tam nauka. Nie da się jednak ukryć, że tym pojazdom nie brakuje pomysłów na pocenie. Podczas tego dnia w przedszkolu zaliczą m.in.wycieczkę, zabawę na placu, warsztaty kulinarne, czytanie książki i drzemkę - mówiłam, że jak w prawdziwym przedszkolu? 😉 To może być spokojnie książka, która przygotuje dzieci do przedszkola, a do tego z udziałem pojazdów - a to już w ogóle bomba! Ilustracje bawią, a momentami wręcz rozczulają, a do tego można dopatrzeć się wielu zabawnych nawiązań do codzienności, albo świata pojazdów. Kolorowym rozkładówkom towarzyszą, krótkie rymowane wierszyki opisujące przedszkolne wydarzenia - szybko wpadają w ucho i po chwili dzieci już same potrafią je wyrecytować. Przy okazji tej książki zerknijcie również na grę, w którą grają przedszkolaki 😉 a może bohater, czyli Maluch, kojarzy Wam się z inną książką, z bardzo znanej serii kartonówek?

Maluch w przedszkolu ” to książeczka, która przenosi dzieci do fascynującego świata, gdzie samochody są głównymi bohaterami ich codzienności. Autorka, Izabela Mikrut, wraz z ilustratorem, Arturem Nowickim, stworzyli barwną i pełną przygód historię, która zachwyca zarówno małych, jak i dużych czytelników.

W tej uroczej książeczce dzieci mogą odkrywać, jak wyglądałby dzień w samochodowym przedszkolu, gdzie samochody bawią się, uczą, i odpoczywają razem. Od przytulanek po wspólne zabawy i spacery, ta książka przynosi uśmiech na twarz i inspiruje do odkrywania nowych przygód.

Tekst Izabeli Mikrut pełen jest ciepła i humoru, a ilustracje Artura Nowickiego dodają książce wyjątkowego uroku. To idealna lektura dla dzieci, które kochają samochody i lubią zabawę w przedszkolu.

„Maluch w przedszkolu ” to nie tylko książeczka do czytania przed snem, ale również doskonała propozycja dla rodziców, którzy chcą wspólnie spędzić czas z dziećmi, rozbudzając ich wyobraźnię i kreatywność. To prawdziwa perełka wśród książek dla najmłodszych!

Do zestawu można również użyć Gry ! Której ilustracje znajdziecie w książeczce ! Jest ona skonstruowana tak by istniała możliwość wyboru różnych stopni trudności. Pionki do gry w samochody 🚗 oraz kostki do których samodzielnie dołączysz naklejki.

Rok na placu budowy
Artur Nowicki0
Okładka ksiązki - Rok na placu budowy

W miasteczku rusza budowa garażu ze stacją obsługi pojazdów i myjnią. Na placu budowy pojawia się Jeep Budowniczy ze swoją liczną ekipą: Koparką, Walcem...

Co jest w środku? Pojazdy
Artur Nowicki0
Okładka ksiązki - Co jest w środku? Pojazdy

Czy zastanawialiście się kiedyś, ile rzeczy kryją w sobie różne pojazdy, na przykład karetka, wóz reporterski, ponton ratowniczy, pomoc drogowa czy samolot...

Kyle
T.M. Piro