Okładka książki - Malarka z Szanghaju

Malarka z Szanghaju

-Prawdziwa i fascynująca opowieść o losach Pan Yuliang: kurtyzany i znanej malarki z początku XX wieku -Niezwykła opowieść o życiu, miłości i pasji artystycznej wpleciona w burzliwą historię Chin z przełomu wieków Pan urodziła się w 1899 roku i we wczesnym dzieciństwie została osierocona przez oboje rodziców. Wuj, który przejął nad nią opiekę, był człowiekiem uczonym, o wszechstronnych zainteresowaniach i to on zaszczepił w małej Pan miłość do piękna, cytując jej obszerne fragmenty poezji ch

Informacje dodatkowe o Malarka z Szanghaju:

Data wydania: b.d
Kategoria:

Kup książkę Malarka z Szanghaju

Malarka z Szanghaju - opinie o książce

Avatar użytkownika - gdybym-wiedziala
gdybym-wiedziala
Przeczytane:2010-05-20, Ocena: 5, Przeczytałam, 2010,

Jennifer Cody Epstein snuje w "Malarce z Szanghaju" opowieść, która urzeka zarówno kolorytem historycznym, jak i psychologiczną głębią. To powieść inspirowana prawdziwą postacią Pan Yuliang, jednej z pierwszych nowoczesnych malarek w Chinach, kobiety, która przeszła drogę od życia w domu publicznym do pozycji uznanej artystki.

To nie tylko biografia artystki, lecz także liryczna historia o kobiecie, która pragnęła czegoś więcej niż narzuconej roli. Pan, zepchnięta na margines już w dzieciństwie, nie poddaje się, z determinacją i odwagą staje naprzeciw uprzedzeniom, konwenansom i własnym lękom. Epstein pokazuje ją jako kobietę z krwi i kości, pełną wewnętrznych rozterek, namiętności, ale i ogromnej siły twórczej.

Autorka z wielką wrażliwością maluje tło epoki, a mianowicie Szanghaj na początku XX wieku który tętni życiem, zmianami społecznymi, konfliktem między tradycją a nowoczesnością.

Choć książka szczególnie spodoba się tym, którzy interesują się sztuką i biografiami artystów, jej przekaz ma uniwersalną moc, to opowieść o kobiecej emancypacji, o cierpieniu, pragnieniu uznania i poszukiwaniu wolności wewnętrznej.

Polecam ją wszystkim, którzy cenią literaturę piękną, dopracowaną stylistycznie, a jednocześnie pełną emocji i prawdy. To książka, która zostawia po sobie ślad.

Avatar użytkownika - Muminka789
Muminka789