Mała paryska kuchnia

Ocena: 6 (1 głosów)

Mała paryska kuchnia zawiera 120 prostych przepisów na tradycyjne francuskie potrawy, w tym te najbardziej znane: od bouilabaise i boeuf bourguignon po creme brulee i tarte tatin. Nie jest to jednak kolejny zbiór receptur na klasyczne francuskie specjały, ale też opowieść o tym, jak autorka książki je odkrywała i adaptowała, dodając własne pomysły.

Uroki francuskiej kuchni, ostatnio zepchniętej nieco do lamusa, roztacza przed nami Rachel Khoo - Angielka, która swoje prawdziwe powołanie odnalazła w Paryżu. Absolwentka słynnej akademii gotowania Le Cordon Bleu, prowadząca w telewizji BBC program "Paryskie gotowanie z Rachel Khoo", w swojej maleńkiej kuchni udowadnia, że przyrządzanie francuskich smakołyków jest naprawdę nieskomplikowane i możliwe w każdych warunkach.

Informacje dodatkowe o Mała paryska kuchnia:

Wydawnictwo: Albatros
Data wydania: 2013-05-08
Kategoria: Kuchnia
ISBN: 9788378856511
Liczba stron: 288

więcej

Kup książkę Mała paryska kuchnia

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Dodaj cytat
REKLAMA

Zobacz także

Mała paryska kuchnia - opinie o książce

Avatar użytkownika - Kominek
Kominek
Przeczytane:2015-04-02, Ocena: 6, Przeczytałem, Mam,
Książka to niezwykła, choć sam nie mogę w pełni docenić jej możliwości, gdyż gotowanie i pieczenie nigdy nie było moją mocną stroną. Lubię o tym czytać, lubię kosztować, lubię dobrze podane danie. Lubię zjeść ze smakiem. Choć praktycznie w całości opatrzona jest przepisami, to jednak nie jest to zwykła książka kucharska. Czasem po nią sięgam, czasem myślę o tym, co ten lub inny przepis wnosi do mojej świadomości, gdyż Rachel Khoo pisze o tym z taką wyjątkową pasją, iż już czytając poczuć się można wyjątkowo. Staranność kształtu i formy, przygotowania, gotowania lub pieczenia... Sztuka przez wielkie ,,S". Dla tych wszystkich, którzy cenią sobie dobrą kuchnię, dla tych, którym gotowanie sprawia nieziemską wprost przyjemność sięgnięcie po ,,Małą paryską kuchnię" będzie rozwiązaniem najlepszym z możliwych. Teraz jedynie mały fragment z rozdziału noszącego tytuł - Słodki poczęstunek: ,,(...) Bardzo szybko dowiedziałam się też, że przepisów na ciasta należy się trzymać co do joty, inaczej niż w przypadku gotowania, gdzie można się kierować własnym smakiem. Ważenie składników to często wymóg konieczny. Cukiernictwo jest ,,nauką ścisłą". Jeśli jakiegoś składnika dodamy za dużo, w efekcie końcowym możemy uzyskać totalny chaos. Na szczęście, składników używanych do pieczenia francuskich słodkości nie jest wiele: masło, cukier, jajka, mąka - to zazwyczaj wystarczy do stworzenia czegoś, co oszołomi podniebienie smakoszy." Sześć obszernych rozdziałów napisanych i przygotowanych z pasją, piękne rysunki autorki, równie piękne zdjęcia, na których ją samą można zobaczyć w akcji. Podróż z Rachel Khoo po kulinarnych uliczkach Francji będzie podróżą niezapomnianą. http://koominek.blogspot.com - dwadzieścia siedem tematycznych szufladek i zapewne na nich się nie skończy, zapraszam w odwiedziny do bloga, aby klimat Kominka oczarował Cię bez reszty...
Link do opinii
Inne książki autora
Moja mała francuska kuchnia
Rachel Khoo0
Okładka ksiązki - Moja mała francuska kuchnia

Moja mała francuska kuchnia zawiera ponad 100 prostych przepisów opartych na tradycyjnych przysmakach z różnych części Francji - od Bretanii...

Zobacz wszystkie książki tego autora
Recenzje miesiąca
Srebrny łańcuszek
Edward Łysiak ;
Srebrny łańcuszek
Katar duszy
Joanna Bartoń
Katar duszy
Dziadek
Rafał Junosza Piotrowski
 Dziadek
Klubowe dziewczyny 2
Ewa Hansen ;
Klubowe dziewczyny 2
Egzamin na ojca
Danka Braun ;
Egzamin na ojca
Cień bogów
John Gwynne
Cień bogów
Wstydu za grosz
Zuzanna Orlińska
Wstydu za grosz
Jak ograłem PRL. Na scenie
Witek Łukaszewski
Jak ograłem PRL. Na scenie
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy