Jak i dlaczego warto uprawiać magiję?
Zanim rozpoczniesz praktykę na poważnie, poznaj jej najważniejszą tajemnicę: nie pozwól, by strach stanął ci na drodze i pamiętaj, że wszystko jest w twojej głowie. Jeśli jesteś zmotywowanym magiem, nieistotne, czy początkującym, czy zaawansowanym i chcesz zgłębić arkana magicznej wiedzy, to ta książka jest dla ciebie. Nie jest to ani podręcznik, ani opis naukowy, ani też wykład filozoficzny. Jest to zapis wspomnień i doświadczeń z życia wziętych. Opowieści o tym, jak znany filmowiec rzucił klątwę na przyjaciela i jak udało się ją zdjąć dzięki pomocy Szekspira. Jak sześciolatek użył Prawa Przyciągania, by umówić się na randkę z Lindą Kaufman, najpiękniejszą dziewczyną w szkole. Jak odprawiano egzorcyzmy w prywatnym liceum katolickim. Niesamowite, pouczające i często zabawne historie rozwiewają także magiczne wątpliwości: ,,jak i dlaczego", a nawet ,,jak i dlaczego nie", które towarzyszą każdemu magowi. ,,Magija niska" to niezwykła opowieść o praktykach magicznych napisana przez znanego maga, wybitnego uczonego i mówcę.
Wydawnictwo: Illuminatio
Data wydania: 2024-09-25
Kategoria: Poradniki
Tytuł oryginału: Low Magick: Its All in Your Head You Just Have No Idea How Big Your Head Is
Oto nie lada gratka dla wszystkich miłośników magii, a przede wszystkim fanów jednego z najpopularniejszych magów - Lon Milo DuQuette'a. Autor ujawnia...
Magija enochiańska, czyli system magiczny, który opiera się na przekazach od aniołów, spisany przez maga Johna Dee i jego współpracownika, medium Edwarda...
Przeczytane:2024-09-30, Ocena: 4, Przeczytałam,
"Nie ma prawdy, są tylko opowieści".
"Magija niska" to ciekawy tytuł. Nie wiem czego się po nim spodziewałam, ale na pewno nie tego.
Autor postanawia podzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem, za pomocą opowieści. Opowiada historie ze swojego życia, odnosi się również do kultury, religii czy postaci np. do Salomona.
Książka pełna jest rozważań filozoficznych. Niekiedy się w niej gubiłam i musiałam wracać do pewnych fragmentów. Mimo to jest bardzo ciekawa. Lon Milo DuQuette przedstawia czym jest tzw. magija wysoka i niska, choć dla niego są to raczej żartobliwe nazwy - stąd tytuł.
Najważniejszą zasadą autora jest (po prostu, a może aż?): nie bój się! Podobało mi się, że przywoływał tutaj różne anegdoty.
Uwielbiam czytać o różnego rodzaju wierzeniach, jest to fascynująca tematyka. Znajdziemy tutaj pewien misz masz oraz częste odniesienia do religii jak islam, judaizm i przede wszystkim chrześcijaństwo. A także dużą dozę filozofii.
Na pewno nie jest to lektura dla każdego, ale jeśli Was również interesują różnego rodzaju wierzenia czy magia, myślę, że ten tytuł przypadnie Wam do gustu.