Magiczny świat Słowian

Życie Słowian było przepełnione magią. Tę magię możemy poczuć do dziś, nie tylko poznając słowiańskie dzieje i mity, lecz także odnajdując ją wciąż żywą w naszej współczesności.

Z tej książki dowiesz się, w co wierzyli nasi praprzodkowie oraz w jaki sposób echa prastarych zwyczajów przetrwały do dziś. Poznasz dawnych bogów i opisujące ich mity, słowiańskich magów i wiedźmy oraz święta i rytuały kultywowane niegdyś przez Słowian. Przeczytasz o tym, jak wyobrażali sobie zasady rządzące życiem doczesnym i życiem wiecznym i jak wyglądał roczny rytm ich świata. Jeśli chcesz poznać rodowód wielu słowiańskich imion popularnych do dziś albo dowiedzieć się, skąd wzięły się nazwy miesięcy, także znajdziesz tu odpowiedzi.

Autor w barwny, żywy i przystępny sposób opisuje fascynujący świat dawnych wierzeń. Przywołuje aktualną wiedzę historyczną, językoznawczą i kulturoznawczą i pokazuje, że magiczny świat Słowian nie tylko trwa do dziś, ale wciąż ewoluuje i rozpala wyobraźnię.

Kamil Gołdowski to miłośnik mitologii i kultury Słowian, od dziewięciu lat tworzy blog popularnonaukowy Sławosław.pl, na którym dzieli się swoją wiedzą i pasją. Z wykształcenia jest polonistą i językoznawcą z doświadczeniem pedagogicznym. Prywatnie – introwertyk, który baterie społeczne ładuje w domowym zaciszu w towarzystwie rodziny i kotów, delektując się yerba mate.

Informacje dodatkowe o Magiczny świat Słowian:

Wydawnictwo: RM
Data wydania: 2024-09-25
Kategoria: Popularnonaukowe
Ilustracje:Marek Hapon

Tagi: słowiańskość

Kup książkę Magiczny świat Słowian

Magiczny świat Słowian - opinie o książce

Nieczęsto sięgam po książki o Słowianach, ale przyznaję, że ich lektura sprawia mi radość. W tym przypadku szczególnie, bo poprzednia książka do której tę mogę porównać, czyli "Mitologia Słowian" Gieysztora, wypadła znacznie słabiej. "Magiczny świat..." jest książką dla każdego, ciekawie napisaną i fajnie podzieloną na rozdziały. Czytało mi się to prawie jak powieść, bez dłużyzn, filozofowania, które często mnie nudzi, i z dużym zainteresowaniem. Widać, że autor wie o czym pisze i potrafi przekazać usystematyzowaną wiedzę, a taka umiejętność wcale nie jest powszechna. Byłam zaskoczona żywością języka tej książki i "wartkością akcji". Mam poczucie, że to jedna z lepszych pozycji w tym temacie dostępnych na rynku. Polecam.

Zły Samarytanin
Jarosław Dobrowolski ;