Magic. Życie Earvina "Magica" Johnsona

Kompletna biografia legendy NBA i pokoleniowa saga

Kultowy uśmiech, który tchnął życie w podupadającą koszykówkę. Artyzm w grze, który sprawił, że drużynę Los Angeles Lakers okreś­lano słowem ,,Showtime". Bezwzględność wobec rywali, oszałamiające no-look passy i urok osobisty, które spowodowały, że rozgrywki NBA zaczęły śledzić z ogromnym zainteresowaniem miliony kibiców na całym świecie.

Earvin ,,Magic" Johnson nadał koszykówce nowy blask. W 1991 roku, będąc u szczytu popularności, zaszokował świat, ogłaszając, że ma wirusa HIV. Później w ogromnym stopniu przyczynił się do zwiększenia świadomości opinii publicznej na temat AIDS. Był też graczem kultowego Dream Teamu na igrzyskach olimpijskich w Barcelonie w 1992 roku, gdzie ostatecznie pożegnał się z parkietem.

Roland Lazenby, autor znakomitych biografii Michaela Jordana i Kobego Bryanta, poświęcił wiele lat, analizując nieprawdopodobną karierę Johnsona. Przeprowadził setki wywiadów z jego trenerami, kolegami z drużyny, rywalami, przyjaciółmi i członkami rodziny, a także z samym koszykarzem. Efektem jego pracy jest pierwsza naprawdę pełna analiza ciemnych i jasnych stron życia Earvina ,,Magica" Johnsona - prawdziwej ikony sportu.

Ta książka to coś więcej niż biografia. To pokoleniowa saga obejmująca niemal trzy stulecia, która ujawnia wiele tajemnic, nie tylko dotyczących wyjątkowej koszykarskiej podróży Johnsona, ale i samej Ameryki.

***

Książka o Magicu Johnsonie nie mogła być skromna. Należało docenić jego bizantyjską wielkość i złożoną osobowość. Fantastycznie się to czyta.

Hirek Wrona

Życie Magica Johnsona jest wielkie i dlatego też ta książka próbuje tej wielkości dorównać - moim zdaniem z powodzeniem. To kolejna z kompletnych biografii wybitnych koszykarzy pióra Rolanda Lazenby'ego.

Łukasz Szwonder, KEEPTHEBEAT

To historia człowieka z olbrzymim talentem, który uratował i zrewolucjonizował NBA. W dodatku spisana przez najlepszego biografa legend NBA! To trzeba przeczytać!

Michał Górny, Podcast Specjalny/Świat Koszykówki

Ta monumentalna biografia jest świadectwem wielkości ,,Czarodzieja" zarówno na koszykarskim parkiecie, jak i poza nim.

Marcin Mendelski, Nieobiektywny kibic

Kup książkę Magic. Życie Earvina "Magica" Johnsona

Chicago Bulls. Krew na rogach. Chicago Bulls. Krew na rogach
Roland Lazenby0
Okładka ksiązki - Chicago Bulls. Krew na rogach. Chicago Bulls. Krew na rogach

Od wiecznie przynoszącego straty zespołu, który planowano nawet przenieść do innego miasta, po niepodzielnego dominatora ligi. Chicago Bulls w ciągu...

Kobe Bryant. Showman
Roland Lazenby0
Okładka ksiązki - Kobe Bryant. Showman

,,Tylko jeden chłopiec na milion trafia do NBA" - zwrócił mu uwagę wychowawca. ,,Ale ja właśnie będę tym jednym z miliona" - odparł spokojnie...

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;