Magia Świąt

Magia Świąt to edukacyjna bajka o istocie pomagania, rodzinie i korzeniach Świętego Mikołaja, dziecięcej przyjaźni oraz krakowskich tradycjach świątecznych. Utwór nawiązuje do dawnej oraz współczesnej historii Krakowa. W środku książki znajduje się magiczna mapa, z pomocą której każdy czytelnik będzie mógł odbyć niezapomnianą wycieczkę po mieście - osobiście lub oczyma wyobraźni. Utwór jest podzielony na dziewięć części. Każda z nich to króciutka historia m.in. o pisaniu listu do Świętego Mikołaja, wypiekaniu pierników, Mikołajkach, potrzebie pomagania oraz magicznych miejscach w Krakowie. Ostatni rozdział jest interaktywny i zawiera zadania do wykonania, nawiązujące do treści. Bajkowa Kalinka dostaje w mikołajkowym prezencie tajemniczy list, w którym Święty Mikołaj wyjaśnia dziewczynce, dlaczego w różnych krajach kto inny przynosi prezenty - na przykład La Befana we Włoszech czy Dziadek Mróz w Ukrainie. Najsłynniejszy mieszkaniec Laponii przedstawia przedszkolaczkowi całą swoją rodzinę - elfy, renifery, kuzynki i kuzynów oraz prapraprapraprapradziadka. Kalinka zostaje mianowana przez Świętego Mikołaja strażniczką magii Świąt. Dziewczynka razem z koleżankami i kolegami z przedszkola szuka w Krakowie śladów Świętego Mikołaja, o których opowiada im ich nowa koleżanka z Ukrainy - Polina. Babcia Poliny urodziła się i wychowała w Krakowie. Często opowiadała swojej wnuczce o beztroskim dzieciństwie w królewskim mieście. Polina próbuje podążać śladami babci i razem z polskimi przyjaciółmi pomóc innym ukraińskim dzieciom. Magia Świąt nawiązuje do pięknego gestu mieszkańców Krakowa i całej Polski, którzy w 2022 roku pospieszyli z pomocą uchodźcom z Ukrainy. Bajka w sposób sfabularyzowany relacjonuje te wydarzenia następnym pokoleniom.

Informacje dodatkowe o Magia Świąt:

Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2023-10-24
Kategoria wiekowa: 6-8 lat
Język oryginału: Polski

Tagi: święta boże narodzenie dla dziecka pomoc wsparcie wychowanie prezenty Święty Mikołaj

Kup książkę Magia Świąt

Opinie o książce - Magia Świąt

Otrzymywanie prezentów sprawia dużą radość każdemu, jednakże ich dawanie przynosi jeszcze więcej pozytywnych emocji, zwłaszcza gdy ujrzymy uśmiech na czyjejś twarzy. Sprawić, aby ktoś w danej chwili poczuł się lepiej, przyjemniej jest znacznym osiągnięciem i w połączeniu z ekscytacją danej osoby i poczuciem, że to my jesteśmy tego autorami sprawia, iż nic piękniejszego nie może się nam przede wszystkim w święta przytrafić. Właśnie to pokazuje prawdziwą magię, która na zawsze zostanie w czyimś sercu.  Zarys fabuły  W książce spotykamy Kalinkę, która chodzi do zerówki i przed mikołajkami napisała list do Świętego Mikołaja z prośbą o wymarzoną lalkę. W oczekiwaniu na ten ważny dzień pomagała w przygotowywaniach do świąt, a przede wszystkim w pieczeniu pierniczków. Niestety w mikołajki Kalinka rozczarowała się gdy dostrzegła, że pakunek jest za mały na lalkę i w zerówce powiedziała wszystkim, że Mikołaj nie istnieje, a prezenty dają rodzice, po czym oddała prezent Polinie, która przyjechała z Ukrainy i nic nie otrzymała. Nauczycielka poprosiła o odpakowanie paczki, w której jak się okazało był list od Świętego Mikołaja, w którym bardzo prosił o pomoc w obdarowywaniu prezentami innych dzieci z Ukrainy, bowiem wraz ze swoją rodziną nie był w stanie wszystkich namierzyć, a chciał, by każde dziecko miało choć trochę szczęśliwe święta. Na jaki pomysł wpadną dzieci? W jaki sposób będzie przebiegała zbiórka? Kim są przedstawiciele Świętego