OFICJALNE PISMO NACZELNEJ RADY PIELĘGNIAREK I POŁOŻNYCH
W lipcowo-sierpniowyum numerze m.in.:
- Pozytywny kontekst dla karmienia piersią. Wywiad z Nancy Mohrbacher z Międzynarodowegi Stowarzyszenia Konsultantek Laktacyjnych.
- Teleopieka, czyli pielęgnowanie o nowym wymiarze.
- Pielęgniarstwo oczami "młodej". Czy ten zawód daje szansę na karierę i realizację marzeń?
-TEMAT MIESIĄCA: Odpoczynek to nie luksus! Goni cię czas? Stop - Zdrowie na szali!
Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2018-07-02
Kategoria: Czasopisma i magazyny
Udostępniamy nauczycielom i uczniom zarówno oryginalne arkusze maturalne z egzaminów przeprowadzonych w latach 2005-2007, jak i arkusze, które zostały...
Książka "Szlaki Polski" omawia najważniejsze, najciekawsze i najpopularniejsze polskie szlaki tematyczne, zarówno kulturowo-historyczne, jaki...
Przeczytane:2020-08-10, Ocena: 2, Przeczytałam, Ukończone w roku 2020, Gatunek: Czasopisma,
Spośród artykułów zawartych w lipcowo-sierpniowym numerze magazynu, moją największą uwagę zwróciły:
- "Wykorzystanie sterydów w pielęgniarskiej praktyce przedszpitalnej" (str. 11-13) - artykuł mgr pielęgniarstwa Macieja Latosa, w którym opisuje stosowanie leków z grupy glikokortykosterydów: hydrokortyzonu, deksamethasonu i budezonidu.
- "Oczyszczanie ran - profesjonalna opieka w domu pacjenta" (str.14-16) - artykuł autorstwa dr n. med. Dariusza Bazalińskiego poruszający kwestię pielęgnacji ran i zmian odleżynowych.
- "Błędy przedlabolatoryjne w pracy pielęgniarki i położnej" (str. 18-20) - artykuł mgr Eweliny Jaksz-Recmanik o tym, jakie są najczęstsze błędy, które są przyczyną powstawania zafałszowanych wyników badań labolatoryjnych oraz hemolizy w probówce.
- "Szpitalne menu po polsku" (str. 28-30) - artykuł, w którym mgr Sebastian Kukło pokazuje jak polskie szpitale są przygotowane na żywienie pacjenta.
- "Opieka nad wyznawcą Kościoła Adwentystów Dnia Siódmego" (str. 62-63) - niedługi artykuł, w którym mgr Ewelina Jaksz-Recmanik opisuje główne zasady jakimi kierują się wyznawcy KADS mogące mieć wpływ ma opiekę pielęgniarską i leczenie szpitalne.
- "(Nie)bezpieczna woda?" (str. 68-69) - artykuł mgr pielęgniarstwa Anety Trzcińskiej o zatruciu wodnym, czyli przewodnieniu hipotonicznym.
- "Malaria >>pamiątka<< po egzotycznych wakacjach" (str. 70-72) - artykuł mgr Doroty Andrzejewskiej o zakaźnej chorobie malarii, jej objawach i leczeniu.