W czasach, gdy niemal każdy zakątek świata został odarty z tajemnic, zaledwie jedno miejsce pozostaje niezbadane – ogromny system jaskiń zwany Otchłanią, pełen tajemniczych reliktów i krwiożerczych bestii. Przez wiele lat Otchłań przyciągała śmiałków, którzy, nie bacząc na niebezpieczeństwo, zapuszczali się w jej czeluście w poszukiwaniu przygód i bogactwa.
Żyjąca w mieście na krawędzi Otchłani Riko marzy o pójściu w ślady swojej matki, wybitnej badaczki podziemnego kompleksu. Pewnego dnia podczas jednej z wypraw dokonuje odkrycia, które pomoże jej poczynić pierwszy krok ku osiągnięciu tego celu.
Wydawnictwo: Kotori
Data wydania: 2018 (data przybliżona)
Kategoria: Komiksy
Przeczytane:2018-10-06, Ocena: 4, Przeczytałem,
OTCHŁAŃ SPOGLĄDA W NAS
„Made in Abyss”, mangowa nowość od wydawnictwa Kotori, to, przynajmniej graficznie, rzecz dość nietypowa jak na komiks pochodzący z Kraju kwitnącej wiśni. Co oczywiście stanowi bardziej ciekawostkę, niż rzecz, która w jakikolwiek sposób wpływa na odbiór całości. A historię tu przedstawioną czyta się naprawdę przyjemnie i z równie dużą przyjemnością ogląda.
Niemal dwa tysiące lat temu na nieznanej wyspie na południowym morzu Beoluskim odkryto ogromną rozpadlinę o średnicy kilometra. Nikt nie miał jednak pojęcia, jak głęboka jest ta dziura ziejąca w ziemi, a co więcej chroniło ją pole siłowe, uniemożliwiające obserwację z powietrza. Dlatego miejsce to zaczęło przyciągać wszelkiej maści rządnych przygód ludzi i badaczy, chcący odkryć tajemnicę systemu jaskiń nazwanego ostatecznie Otchłanią. Doprowadziło to do osiedlenia się tam wielu z nich i zaludnienia terenu, który obecnie przypomina typowe miasta. Ludzie żyją tu z odkrywania sekretów Otchłani, ale nie jest to zajęcie bezpieczne. Wszędzie czają się krwiożercze bestie i inne zagrożenia, ale na śmiałków czekają też pewne nagrody – dziwne relikty, których przeznaczenia nikt nie rozumie.
Nad Otchłanią mieszka Riko, jedna z wielu dzieci, które marzą o zastaniu Czeluśnikami. Na razie to jedynie pragnienie, ale już wkrótce może się ono ziścić. A co wtedy czeka na dziewczynkę i jej przyjaciół?
Całość recenzji na moim blogu: http://ksiazkarniablog.blogspot.com/2018/10/made-in-abyss-1-akihito-takushi.html