Masakra w Columbine High School miała miejsce 20 kwietnia 1999 roku, w liceum znajdującym się w pobliżu miast Littleton i Denver w stanie Kolorado w USA. Eric Harris i Dylan Klebold, dwaj nastoletni uczniowie szkoły, weszli na jej teren i używając broni palnej zamordowali dwunastu rówieśników i jednego nauczyciela, 24 osoby zostały ranne. Sprawcy popełnili samobójstwo, zanim do budynku wkroczyła policja. Wydarzenie to jest jednym z największych masowych zabójstw na terenie placówek oświatowych w historii USA.
CNN, transmitujące uroczystości pogrzebowe, zanotowało szczyt oglądalności. Liczba widzów była większa niż podczas transmisji pogrzebu księżnej Diany. Czytelnicy piszą, ze książka "Łzy Racheli" zmieniła ich życie.
Wydawnictwo: Polwen
Data wydania: 2010 (data przybliżona)
Tytuł oryginału: Rachel's Tears: The Spiritual Jouney of Columbine Martyr Rachel Scott
Tłumaczenie: Agnieszka Rasztawicka-Szponar
Przyjaciel to ktoś, kto potrafi uśmiechem twój dzień rozjaśnić, gdy inni potrzebują tysiąca słów.
Teraz chciałabym wam przedstawić bardzo wzruszającą, smutną i poruszającą lekturę. "Łzy Racheli" - autorstwa Beth Nimmo, Steve Rabey i Darrella Scotta. Książka ta jest oparta na faktach. Dotyczy masakry , która miała miejsce 20 kwietnia 1999 roku w Columbine High School - liceum znajdującym się w stanie Kolorado w USA. Dwóch uczniów weszło na teren szkoły z bronią palną i z zimną krwią zastrzeliło 12 swoich rówieśników i jednego nauczyciela. 24 osoby zostały ranne. To była prawdziwa masakra ;-( na koniec mordercy popełnili samobójstwo, zanim na miejsce dotarli policjanci. Bardzo przejmująca lektura. Czytelnik czytając tę książkę odczuwa bardzo wiele emocji ; przerażenie, strach, smutek, panikę, żal, tęsknotę oraz współczucie. Podczas lektury łzy same cisną się do oczu. Jest to piękna książka dotycząca jednego z największych masowych zabójstw związanych z edukacją na terenie Stanów Zjednoczonych. Książka ta jest bardzo nacechowana uczuciami, ciężka a jednak na swój sposób piękna. Jednak główną rolę w całej pozycji odgrywa olbrzymia wiara. Polecam ją naprawdę każdemu, bo sądzę że każdy powinien przeczytać takie cudownie trudne książki jak ta. Przyznaję mocne 10/10 punktów i mam nadzieję, że ta pozycja na was wywrze tak samo MOCNE wrażenie jak na mnie.