Lunchbox. Zdrowe i smaczne posiłki do pracy

Ocena: 5 (1 głosów)

Wszyscy wiemy, że regularne i zbilansowane posiłki mają ogromny wpływ na nasze zdrowie, samopoczucie i koncentrację. A jednak wciąż z trudnością przychodzi nam wypracowanie w tej kwestii właściwych nawyków, nie mówiąc już o regularnym przygotowaniu lunchu do pracy czy na uczelnię.

Autorki książki uczą, jak to zmienić: od wybrania odpowiedniego dla nas pudełka na lunch przez planowanie zakupów i tygodniowego menu po propozycje łatwych do przygotowania, pożywnych dań. Obok solidnej porcji teorii i urozmaiconych przepisów znajdziemy tu szereg praktycznych wskazówek dotyczących samodzielnego komponowania pełnowartościowych posiłków.  

Ewa Sypnik-Pogorzelska i Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska to dyplomowane dietetyczki z powołania i założycielki poradni dietetycznej Dietosfera. Gotują, tworzą i inspirują już od wielu lat. Swoją wiedzą regularnie dzielą się w artykułach i książkach (m.in. wydanych nakładem Wydawnictwa RM Domowych kiszonkach czy Sezonie na VEGE) oraz programach telewizyjnych: Dietosferze dla Kuchni+, Agentce do zdań specjalnych w TVN Style czy podczas występów w rolach ekspertek w Dzień dobry TVN i Pytaniu na śniadanie.

Informacje dodatkowe o Lunchbox. Zdrowe i smaczne posiłki do pracy:

Wydawnictwo: RM
Data wydania: 2024-01-10
Kategoria: Kuchnia
ISBN: 9788381518154
Liczba stron: 192

więcej

Kup książkę Lunchbox. Zdrowe i smaczne posiłki do pracy

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Dodaj cytat
REKLAMA

Zobacz także

Lunchbox. Zdrowe i smaczne posiłki do pracy - opinie o książce

Avatar użytkownika - mrs_zolza
mrs_zolza
Przeczytane:2024-03-02, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam,

Gotowanie nigdy nie było moją mocną stroną. Po prostu nie przepadam za przebywaniem w kuchni. Dlatego też cenię sobie wszelkie udogodnienia w postaci przepisów prostych, szybkich i najlepiej na dwa dni. I tu jestem zgodna z autorkami książki "Lunchbox. Zdrowe i smaczne posiłki do pracy".

Niedługo czeka mnie powrót na etat, a chciałabym tym razem zabierać coś innego niż tylko chleb z szynką, więc tym bardziej cieszę się, że w moje ręce trafiła ta książka.

Zaczyna się od bardzo konkretnego wstępu poruszającego temat żywienia ogółem i zdrowych nawyków. Następnie autorki zawarły kilka uniwersalnych zasad co do przygotowywania posiłków do pracy i nie tylko, a także cenne wskazówki odnośnie używanych pojemników na żywność. Są też gotowe listy produktów, które warto mieć w domu i przykładowy jadłospis na tydzień (II śniadanie, lunch, przegryzka).

Przepisy zostały podzielone na kilka kategorii, a każdą z nich poprzedza przepis uniwersalny - czyli wzór na idealny posiłek na bazie produktu, o którym właśnie jest dany rozdział. Dzięki niemu możemy sami pomyśleć co mamy w domu i co możemy dodać aby całość była smaczna i pożywna.

Przepisy są łatwe w wykonaniu, szybkie i smaczne. Każdy z nich został też sfotografowany, co dla mnie jest ważne bo moje wytwory często odbiegają od tego jak powinny wyglądać. ;)

To, co szczególnie spodobało mi się w tej książce to podejście autorek do tematu robienia zakupów - najpierw w swoich kuchennych szafkach, wykorzystując to co już mamy. A następnie dokupując brakujące składniki zgodnie z sezonowością. No i kwestia gotowania od razu na kilka dni, zmieniając dodatki.

Ta książka to spora dawka inspiracji!

Link do opinii
Recenzje miesiąca
Srebrny łańcuszek
Edward Łysiak ;
Srebrny łańcuszek
Katar duszy
Joanna Bartoń
Katar duszy
Dziadek
Rafał Junosza Piotrowski
 Dziadek
Klubowe dziewczyny 2
Ewa Hansen ;
Klubowe dziewczyny 2
Egzamin na ojca
Danka Braun ;
Egzamin na ojca
Cień bogów
John Gwynne
Cień bogów
Wstydu za grosz
Zuzanna Orlińska
Wstydu za grosz
Jak ograłem PRL. Na scenie
Witek Łukaszewski
Jak ograłem PRL. Na scenie
Zły Samarytanin
Jarosław Dobrowolski ;
Zły Samarytanin
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy