Lunchbox. Zdrowe i smaczne posiłki do pracy

Ocena: 5 (1 głosów)

Wszyscy wiemy, że regularne i zbilansowane posiłki mają ogromny wpływ na nasze zdrowie, samopoczucie i koncentrację. A jednak wciąż z trudnością przychodzi nam wypracowanie w tej kwestii właściwych nawyków, nie mówiąc już o regularnym przygotowaniu lunchu do pracy czy na uczelnię.

Autorki książki uczą, jak to zmienić: od wybrania odpowiedniego dla nas pudełka na lunch przez planowanie zakupów i tygodniowego menu po propozycje łatwych do przygotowania, pożywnych dań. Obok solidnej porcji teorii i urozmaiconych przepisów znajdziemy tu szereg praktycznych wskazówek dotyczących samodzielnego komponowania pełnowartościowych posiłków.  

Ewa Sypnik-Pogorzelska i Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska to dyplomowane dietetyczki z powołania i założycielki poradni dietetycznej Dietosfera. Gotują, tworzą i inspirują już od wielu lat. Swoją wiedzą regularnie dzielą się w artykułach i książkach (m.in. wydanych nakładem Wydawnictwa RM Domowych kiszonkach czy Sezonie na VEGE) oraz programach telewizyjnych: Dietosferze dla Kuchni+, Agentce do zdań specjalnych w TVN Style czy podczas występów w rolach ekspertek w Dzień dobry TVN i Pytaniu na śniadanie.

Informacje dodatkowe o Lunchbox. Zdrowe i smaczne posiłki do pracy:

Wydawnictwo: RM
Data wydania: 2024-01-10
Kategoria: Kuchnia
ISBN: 9788381518154
Liczba stron: 192

więcej

Kup książkę Lunchbox. Zdrowe i smaczne posiłki do pracy

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Dodaj cytat
REKLAMA

Zobacz także

Lunchbox. Zdrowe i smaczne posiłki do pracy - opinie o książce

Avatar użytkownika - mrs_zolza
mrs_zolza
Przeczytane:2024-03-02, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam,

Gotowanie nigdy nie było moją mocną stroną. Po prostu nie przepadam za przebywaniem w kuchni. Dlatego też cenię sobie wszelkie udogodnienia w postaci przepisów prostych, szybkich i najlepiej na dwa dni. I tu jestem zgodna z autorkami książki "Lunchbox. Zdrowe i smaczne posiłki do pracy".

Niedługo czeka mnie powrót na etat, a chciałabym tym razem zabierać coś innego niż tylko chleb z szynką, więc tym bardziej cieszę się, że w moje ręce trafiła ta książka.

Zaczyna się od bardzo konkretnego wstępu poruszającego temat żywienia ogółem i zdrowych nawyków. Następnie autorki zawarły kilka uniwersalnych zasad co do przygotowywania posiłków do pracy i nie tylko, a także cenne wskazówki odnośnie używanych pojemników na żywność. Są też gotowe listy produktów, które warto mieć w domu i przykładowy jadłospis na tydzień (II śniadanie, lunch, przegryzka).

Przepisy zostały podzielone na kilka kategorii, a każdą z nich poprzedza przepis uniwersalny - czyli wzór na idealny posiłek na bazie produktu, o którym właśnie jest dany rozdział. Dzięki niemu możemy sami pomyśleć co mamy w domu i co możemy dodać aby całość była smaczna i pożywna.

Przepisy są łatwe w wykonaniu, szybkie i smaczne. Każdy z nich został też sfotografowany, co dla mnie jest ważne bo moje wytwory często odbiegają od tego jak powinny wyglądać. ;)

To, co szczególnie spodobało mi się w tej książce to podejście autorek do tematu robienia zakupów - najpierw w swoich kuchennych szafkach, wykorzystując to co już mamy. A następnie dokupując brakujące składniki zgodnie z sezonowością. No i kwestia gotowania od razu na kilka dni, zmieniając dodatki.

Ta książka to spora dawka inspiracji!

Link do opinii
Recenzje miesiąca
Upiór w moherze
Iwona Banach
Upiór w moherze
Jemiolec
Kajetan Szokalski
Jemiolec
Pożegnanie z ojczyzną
Renata Czarnecka ;
Pożegnanie z ojczyzną
Sprawa lorda Rosewortha
Małgorzata Starosta
Sprawa lorda Rosewortha
Szepty ciemności
Andrzej Pupin
Szepty ciemności
Gdzie słychać szepty
Kate Pearsall
Gdzie słychać szepty
Góralskie czary. Leksykon magii Podtatrza i Beskidów Zachodnich
Katarzyna Ceklarz; Urszula Janicka-Krzywda
Góralskie czary. Leksykon magii Podtatrza i Beskidów Zachodnich
Zróbmy sobie szkołę
Mikołaj Marcela
Zróbmy sobie szkołę
Siemowit Zagubiony
Robert F. Barkowski ;
Siemowit Zagubiony
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy