Wszyscy wiemy, że regularne i zbilansowane posiłki mają ogromny wpływ na nasze zdrowie, samopoczucie i koncentrację. A jednak wciąż z trudnością przychodzi nam wypracowanie w tej kwestii właściwych nawyków, nie mówiąc już o regularnym przygotowaniu lunchu do pracy czy na uczelnię.
Autorki książki uczą, jak to zmienić: od wybrania odpowiedniego dla nas pudełka na lunch przez planowanie zakupów i tygodniowego menu po propozycje łatwych do przygotowania, pożywnych dań. Obok solidnej porcji teorii i urozmaiconych przepisów znajdziemy tu szereg praktycznych wskazówek dotyczących samodzielnego komponowania pełnowartościowych posiłków.
Ewa Sypnik-Pogorzelska i Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska to dyplomowane dietetyczki z powołania i założycielki poradni dietetycznej Dietosfera. Gotują, tworzą i inspirują już od wielu lat. Swoją wiedzą regularnie dzielą się w artykułach i książkach (m.in. wydanych nakładem Wydawnictwa RM Domowych kiszonkach czy Sezonie na VEGE) oraz programach telewizyjnych: Dietosferze dla Kuchni+, Agentce do zdań specjalnych w TVN Style czy podczas występów w rolach ekspertek w Dzień dobry TVN i Pytaniu na śniadanie.
Wydawnictwo: RM
Data wydania: 2024-01-10
Kategoria: Kuchnia
ISBN:
Liczba stron: 192
Przeczytane:2024-03-02, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam,
Gotowanie nigdy nie było moją mocną stroną. Po prostu nie przepadam za przebywaniem w kuchni. Dlatego też cenię sobie wszelkie udogodnienia w postaci przepisów prostych, szybkich i najlepiej na dwa dni. I tu jestem zgodna z autorkami książki "Lunchbox. Zdrowe i smaczne posiłki do pracy".
Niedługo czeka mnie powrót na etat, a chciałabym tym razem zabierać coś innego niż tylko chleb z szynką, więc tym bardziej cieszę się, że w moje ręce trafiła ta książka.
Zaczyna się od bardzo konkretnego wstępu poruszającego temat żywienia ogółem i zdrowych nawyków. Następnie autorki zawarły kilka uniwersalnych zasad co do przygotowywania posiłków do pracy i nie tylko, a także cenne wskazówki odnośnie używanych pojemników na żywność. Są też gotowe listy produktów, które warto mieć w domu i przykładowy jadłospis na tydzień (II śniadanie, lunch, przegryzka).
Przepisy zostały podzielone na kilka kategorii, a każdą z nich poprzedza przepis uniwersalny - czyli wzór na idealny posiłek na bazie produktu, o którym właśnie jest dany rozdział. Dzięki niemu możemy sami pomyśleć co mamy w domu i co możemy dodać aby całość była smaczna i pożywna.
Przepisy są łatwe w wykonaniu, szybkie i smaczne. Każdy z nich został też sfotografowany, co dla mnie jest ważne bo moje wytwory często odbiegają od tego jak powinny wyglądać. ;)
To, co szczególnie spodobało mi się w tej książce to podejście autorek do tematu robienia zakupów - najpierw w swoich kuchennych szafkach, wykorzystując to co już mamy. A następnie dokupując brakujące składniki zgodnie z sezonowością. No i kwestia gotowania od razu na kilka dni, zmieniając dodatki.
Ta książka to spora dawka inspiracji!