Autor dowodzi, że dalszy rozwój cyfrowych narzędzi komunikacyjnych - technologii - jest nie do pogodzenia z dalszym trwaniem liberalnych instytucji - demokracji. Demokracja liberalna wykształciła się w czasach analogowych, więc do analogowej rzeczywistości były przystosowane jej główne założenia i narzędzia do zarządzania kryzysem. W epoce cyfrowej, gdy koncepcje mediów, obywatelstwa, sfery publicznej i demokratycznej wspólnoty gwałtownie ewoluują i zmieniają swój sens, demokracja, jaką znamy, nie posiada już zdolności adaptacji. Albo więc demokracja ,,dogoni" cyfrową zmianę, a odpowiedzialne społeczeństwo w porę wykształci obywatelskie nawyki na miarę nowej epoki, albo czekają nas rządy technokratycznych despotów przy wsparciu aroganckiej kasty innowatorów z Doliny Krzemowej, którzy wejdą w rolę sędziów i kapłanów nowego porządku. Tak czy inaczej: ,,analogowa" demokracja się kończy. Czy uda się ją uratować?

Ta książka nie mogła ukazać się w lepszym momencie, czyli dobie ujawnionej afery z Cambridge Analytica - ,,The Financial Times"

Informacje dodatkowe o Ludzie przeciw technologii. Jak internet zabija demokrację (i jak ją możemy ocalić):

Wydawnictwo: Sonia Draga
Data wydania: 2019-01-23
Kategoria: Popularnonaukowe
Tytuł oryginału: The People vs Tech: How the Internet is Killing Democracy (and How We Save It)

Tagi: Internet - opracowania ogólne

Kup książkę Ludzie przeciw technologii. Jak internet zabija demokrację (i jak ją możemy ocalić)

Ludzie przeciw technologii. Jak internet zabija demokrację (i jak ją możemy ocalić) - opinie o książce

Królowa kryptowaluty. Historia miliardowego cyberprzekrętu
Jamie Bartlett0
Okładka ksiązki - Królowa kryptowaluty. Historia miliardowego cyberprzekrętu

W 2009 Satoshi Nakamoto stworzył bitcoina - pieniądz nowego rodzaju, który idealnie pasował do ery internetu. Walutę bez banków i granic, nad którą nikt...

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;