Lot jaskółek

Pełna znakomicie nakreślonych postaci, wzruszająca kontynuacja Wojny skowronków bestsellerowej brytyjskiej autorki Hilary McKay.

Ruby i Kate mieszkają w Anglii – i jeszcze nie wiedzą, że zostaną przyjaciółkami. Erik i Hans to dwaj najlepsi kumple z Berlina. Wybuch II wojny światowej, która zmieni życie ludzi w całej Europie, zburzy także ich codzienność i plany. Ruby i Kate doświadczą bombardowań i ewakuacji. Erik z Hansem, zamiast wymarzonej pracy w zoo, zostaną pilotami Luftwaffe i obaj wezmą udział w nalotach na Anglię.

W tej świetnie skonstruowanej, wielowątkowej powieści powracają postacie znane już czytelnikom, takie jak Clarry, Vanessa, Peter i Rupert. Jednak na pierwszym planie są bohaterowie młodsi o pokolenie. Oglądając wojnę z bardzo różnych perspektyw, Ruby, Kate, Erik i Hans na nowo muszą zadać sobie pytania o to, co najbardziej trzeba chronić, kto naprawdę jest wrogiem i czym jest prawdziwa odwaga.

– Chciałabym, żeby jednak nie było wojny. – Kate? – Bo tyle się mówi, że będzie. – Może nie uda się jej uniknąć. Trzeba się na to przygotować. – Nie wiem jak. – Prawdę mówiąc – odparł Rupert zaskakująco pogodnym tonem – doszedłem ostatnio do wniosku, że najprościej będzie… – zawiesił głos […]. – Najprościej będzie postarać się być niezwykle dzielnym. – Niezwykle dzielnym? – powtórzyła za nim. – Kiedy już na to wpadłem, wydało mi się to całkiem oczywiste.

Lot jaskółek to pełna subtelnego humoru, napisana pięknym językiem i głęboko pacyfistyczna opowieść o nadziei, współczuciu i mocy przyjaźni pomimo wszelkich konfliktów i granic.

Informacje dodatkowe o Lot jaskółek:

Kup książkę Lot jaskółek

Indygo i gwiazdy
Hilary McKay0
Okładka ksiązki - Indygo i gwiazdy

Kontynuacja humorystycznej powieści Saffy i kamienny anioł, opisującej przypadki rodzeństwa Cassonów,ich ekscentrycznych artystycznych rodziców...

Wygnanki na wakacjach
Hilary McKay0
Okładka ksiązki - Wygnanki na wakacjach

Dwa miesiące u Wielkiej Babci! Koszmar! Zmarnowane wakacje! Ucieczka nie wchodzi w grę. Ruth, Naomi, Rachel i Phoebe zostają odstawione (pod strażą!) na...

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk