Claire Bishop, Spencer Cohen i Penny Morales od najwcześniejszych lat byli nierozłączni. Dorastali w miasteczku Beaufort w Karolinie Południowej i każdą wolną chwilę spędzali w piwnicy domu Penny.
Jako dzieci tkwili w przekonaniu, że ich przyjaźń przetrwa wszystko, czas jednak pokazał, że nie mieli racji. Spencer i Claire darzą się nienawiścią, a Pen tkwi rozdarta między nimi. Postanawia zaplanować niespodziewaną dla tej dwójki podróż, której pomimo wzajemnej niechęci nie zdołają odmówić.
Przed nimi wiele mil drogi w starym kabriolecie. Wspólnie spędzony czas będzie oznaczał powrót do przeszłości, a nawarstwiające się pytania o to, co dotychczas między nimi nie zostało wyjaśnione, podsycą wiszące w powietrzu napięcie.
Minęła już niemal dekada. Czy to wystarczająco długo, by zapomnieć dawne konflikty?
Czy nieporozumienia i urazy z przeszłości okażą się silniejsze niż ich przyjaźń? Jak cienka jest granica między nienawiścią a miłością?
🔞 Książka zawiera treści nieodpowiednie dla osób poniżej szesnastego roku życia.
Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
Wydawnictwo: NieZwykłe
Data wydania: 2025-01-29
Kategoria: Young Adult
LONG WAY BACK TO YOU
ULA BUCHACZ
"Przyglądała się swojemu odbiciu i widziała w nim jedynie dziewczynę, która była niewystarczająca. Niewystarczająco ładna, by zaprosić ją na bal. Niewystarczająco fajna, by przebywać z popularnymi uczniami. Niewystarczająco zabawna. Niewystarczająco dobra, by jej nie zostawić. Niewystarczająca, by zostać i ją wychować. Niewystarczająco ważna, by być z nią szczerym. Największą obawą Claire było to, że będzie niewystarczająco dobra, aby ktoś ją pokochał. Lecz nawet w najgorszych zakamarkach jej umysłu nie istniała myśl, że będzie kimś, kogo trzeba tolerować czy z kim nie można wytrzymać."
"Long way back to you" to książka opowiadająca o trójce przyjaciół: Claire, Spencerze i Penny. Ta trójka od dziecka była nierozłączna, a każdą chwilę spędzali w domu Penny. Ich dzieciństwo było lepsze dlatego, że mieli to co najważniejsze, a mianowicie siebie. Z czasem jednak wszystko się zmienia a Claire i Spencer nie są w stanie spędzić chwili w swoim towarzystwie, co ogromnie boli Penny, która postanawia za wszelką cenę spróbować ich pojednać. Czy ta dwójka da radę zrozumieć błędy z przeszłości, czy zrozumieją ile tracą.
Nowa książka od Uli Buchacz to poruszająca opowieść, którą mimo ciężkiej tematyki szybko się czyta, jednak pomimo tego czegoś w w niej zabrakło. A może po prostu miałam za wysokie oczekiwania po "Summer love", które trafiło prosto do mojego serca i zostało tam do dziś.
Ocena: ???/5
Książka 16+
Recenzja na moim profilu instagram: https://www.instagram.com/inkbound_journey?igsh=M2oycG56Zjd5YWl4
Osiemnastoletnia Summer Pratt zostaje zmuszona spędzić wakacje w małej miejscowości w stanie Missouri. Chociaż rodzina, którą widzi pierwszy raz w życiu...
Przeczytane:2025-02-12, Ocena: 6, Przeczytałam,
✨Nietuzinkowa okładka książki „Long way back to you” skrywa historię przepełnioną żalem,smutkiem i prawdą,która nie ujrzała światła dziennego.Dzięki Penny,przyjaciele mają szanse na walkę z demonami przeszłości i odkryciu niewypowiedzianych słów.Przez to ich życie podążyło inną drogą niż sami by chcieli.
✨Powieść jest skarbnicą wiedzy,by czytelnik nie popełniał błędów naszych bohaterów.Jedna podróż pokaże im co stracili i jak życie jest ulotne.Nie warto często być zawziętym i uciekać od szczerej rozmowy.Warto stawić czoła przeciwnościom losu i podążać za swoimi marzeniami.Marzeniami,które dadzą szczęście i rozwój swojej pasji.Po pierwsze rozmowa a po drugie szczerość to najważniejsze w każdej relacji,by zaznać szczęście.
✨Dla bohaterów to początek ich oczyszczenia a zarazem trudnych decyzji,które sami muszą podjąć.Mam nadzieję,że będziemy mogli w przyszłości poznać losy naszych bohaterów😁
✨Long way back to you” skłoni was do refleksji i pokaże,że nie warto nic odkładać na później.Pozytywnie zaskoczyła mnie ta historia.Pokazała mi czego nie robić,by później nie żałować.
Czytajcie-gorąco wam ją polecam