Wersal, rok 1671. Carlo Demirco jest jedynym na świecie mistrzem biegłym w sztuce przygotowywania lodów. Jako nadworny cukiernik Ludwika XIV zdobywa sławę i pozycję, serwując najwymyślniejsze desery, których nie ma szansy posmakować nikt poza monarchą.
Carlo ma w życiu dwa cele: doskonalić swoje przepisy i zdobyć serce Ludwiki de Keroualle, pięknej, zielonookiej, inteligentnej i błyskotliwej, ale niestety, niemajętnej damy dworu.
Ludwika i Carlo stają się trybikami w maszynerii świata wielkiej polityki, gdy oboje trafiają na dwór Karola II Stuarta, króla Anglii. Carlo jako prezent przypieczętowujący pakt militarny, Ludwika jako królewska nałożnica. Ona walczy o swoją pozycję na dworze, rywalizując o względu monarchy z innymi jego kochankami, między innymi ze słynną aktorką Nell Gwyn. On nadal doskonali swą sztukę, nie tracąc nadziei, że kiedyś zasłuży na względy ukochanej, a świecie wielkiej polityki wszystko, nawet umiejętności cukiernika, może posłużyć za narzędzie do osiągnięcia celu.
Czy wśród dworskich tajemnic, spisków, knowań i zdrad jest jeszcze miejsce na czystą miłość?
Anthony Capella urodził się w Ugandzie w 1962 roku. Studiował literaturę angielską w St Peter's College w Oksfordzie. Dużo podróżuje w poszukiwaniu wyjątkowych potraw i smaków. Owocem tych poszukiwań są artykuły pisane do ,,Sunday Times". Opublikował między innymi powieści Afrodyzjak, Ulotny urok kawy czy Oficer ślubny.
Wydawnictwo: Marginesy
Data wydania: 2015-07-15
Kategoria: Obyczajowe
ISBN:
Liczba stron: 400
Wiktoriański Londyn przełomu XIX i XX wieku. Robert Wallis, młody poeta świeżo relegowany z Oksfordu, prowadzi próżniacze życie, zaciąga długi i w końcu...
Śliczna młoda Amerykanka Laura Patterson przyjeżdża jako stypendystka do Rzymu studiować historię sztuki. Tu wpada w oko przystojnemu kelnerowi Tommaso...
Przeczytane:2016-11-30, Ocena: 4, Przeczytałam, Przeczytane w 2016 roku,