Literacki melanż z Pragi

Literacki Melanż z Pragi to zbiór opowiadań. Książka, która powstała spontanicznie, bez zadęcia i drugiego dna.

Literacki Melanż łączy ludzi, pokolenia, środowiska i zawody. Pierwsza książka z cyklu pokazuje warszawską Pragę, minioną i współczesną, kochaną i znienawidzoną. To literacka forma przekazu wspomnień, obserwacji, nostalgii i humoru. Książka, którą każdy może czytać, jak chce – od środka, od tyłu lub od początku. Każde opowiadanie ma swój charakter i napisane jest niepowtarzalnym językiem. Jednak bohaterów zawsze otaczają te same miejsca i ulice. Dziesięć historii, w których fakty przeplatają się z fikcją, jak w ulotnej pamięci ludzi.

Leszek Bugajski – Kawa, Kafka i kawusia, Dariusz Dewille – Kamienica,
 Janusz Drzewucki – Z lewej strony na prawą i z powrotem. Kilka dni z życia 55-letniego biegacza, Marta Kijańska – Malarz, Dorota Koman – Miłość kosztuje,
 Paweł Oksanowicz – Z głową w chmurach, Cezary Polak – Przyjdzie nieboszczka, Anna Popek – Lora,
 Sławomir Sokołowski – Mazowczycy, Wojciech Trzciński – Tam.. Kazimierz Nowak wykonał rysunki Pragi, której już nie ma.

Informacje dodatkowe o Literacki melanż z Pragi:

Data wydania: 2014-05-23

Kup książkę Literacki melanż z Pragi

Literacki melanż z Pragi - opinie o książce

Avatar użytkownika - Noelka
Noelka
Przeczytane:2014-08-17, Ocena: 4, Przeczytałam, 52 książki 2014, Mam, Przeczytane,
Koloruj, czytaj, naklejaj. Barbie w świecie gier. Opowieść filmowa
praca zbiorowa0
Okładka ksiązki - Koloruj, czytaj, naklejaj. Barbie w świecie gier. Opowieść filmowa

Przeczytaj o przygodach Barbie, a potem pokoloruj ulubionych bohaterów lub poszukaj ich wśród naklejek. Teraz to ty możesz dodać barw...

Miłość na każdą porę roku
praca zbiorowa0
Okładka ksiązki - Miłość na każdą porę roku

„Miłość na każdą porę roku” to zbiór fascynujących opowiadań o miłości, która: przychodzi i odchodzi, pojawia się nagle i znika...

Rok szarańczy
Terry Hayes