Listy Świętego Pawła

9. tom w serii ,,Bóg-Człowiek-Świat" przybliża aktualny stan wiedzy na temat nauczania św. Pawła zawartego w jego czternastu listach, które Kościół uznał za kanoniczne. Emanuje z nich apostolski zapał i teologiczna przenikliwość Apostoła Narodów.

Celem tego podręcznika jest dostarczenie niezbędnych wskazówek, ułatwiających pierwszą lektury owych pism, zrozumienie ich treści oraz leżącej u ich podstaw teologii. Z takiej perspektywy Juan Luis Caballero omawia strukturę formalną i zawartość listów Pawłowych. Podstawą jego dociekań jest postać tekstów, która przetrwała do naszych czasów. Każde z pism zostało poddane analizie według następującego schematu: okoliczności powstania listu, jego struktura i treść, płynące z niego nauczanie. Listy omawiane są w kolejności ich napisania, która różni się od porządku, jaki znamy z lektury Pisma Świętego. Ostatni rozdział przedstawia całościową wizję głównych wątków teologii św. Pawła.

Autor publikacji:

Juan Luis Caballero - kapłan, wykładowca na Uniwersytecie Nawarry w Pampelunie. Jego praca dydaktyczna i badawcza dotyczy Nowego Testamentu, koncentruje się głównie na Listach św. Pawła. Członek kolegium redakcyjnego czasopisma ,,Scripta Theologica". Seria BÓG o CZŁOWIEK o ŚWIAT - Mądrość w zasięgu ręki!

.Dla ,,głodnych wiedzy" miłośników mądrości.

.Dla studentów, kleryków, sióstr zakonnych i kapłanów.

.Dla katechetów i wychowawców.

.Dla pragnących wzbogacić swoje życie i życie swoich dzieci.

.Dla ekspertów ds. komunikacji, polityki, ekonomii, zdrowia, edukacji.

Kolekcja podręczników ,,Bóg - Człowiek - Świat" w bardzo atrakcyjnej formie przybliża wiedzę teologiczną, filozoficzną oraz tematykę innych nauk.

Informacje dodatkowe o Listy Świętego Pawła:

Wydawnictwo: Jedność