Razem z Leosiem Sosenką wybierz się do lasu i przeżyj tam niezwykłą przygodę. Przekonaj się, jak wiele tajemnic skrywa to miejsce i lepiej poznaj żyjące tam zwierzęta i rośliny. Dowiedz się, jak chronić las, aby był bezpiecznym domem dla żyjących tam organizmów. Zabawne opowiadanie z uroczymi ilustracjami i mnóstwem przyrodniczych ciekawostek.
Wydawnictwo: Wilga
Data wydania: 2022-05-18
Do czego służy lupa a do czego lornetka? Jakie zwierzątka zamieszkują las? Jak należy się w nim zachowywać i czego robić nie wolno?
Tego wszystkiego dowiedzą się nasze dzieci z tej wartościowej, pełnej pięknych ilustracji książki. Tego też dowiedział się mały Leoś podczas swojej wyprawy z tatą do lasu.
Dzięki lupie mały chłopiec mogł dokładnie się przyjrzeć owadom. Mógł zobaczyć to, czego nie widać zbyt dokładnie gołym okiem, mógł obserwować też ich pracę. Lornetka natomiast była przydatna przy obserwacji ptaków bądź innych zwierząt.
Piękna, pouczająca lektura, która pewnie wzbudzi ciekawość w każdym dziecku ? i z której każde dziecko się czegoś nauczy. Gorąco Polecam.
Smoki są straszne? Wcale nie! Niektóre są przesympatyczne i zupełnie niegroźne. Euzebiusz, Anatol i Gustaw nie zioną ogniem, nie walczą z tabunami rycerzy...
W lesie nareszcie króluje lato. To szczególny czas dla rodziny gila i innych ptaków. Nadeszła pora wychowywania piskląt. Ucząc się latać i zwiedzając las...
Przeczytane:2022-06-14, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2022 roku, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2022,
Leoś nie mógł doczekać się soboty, a kiedy ona nadeszła był bardzo szczęśliwy. To tego dnia wraz z tatą wybierał się do lasu. Uzbrojeni w lupę wyruszyli odkrywać leśne tajemnice. Jakie?
Książka to nie tylko ciekawa opowieść o małym chłopcu, ale również ogromna dawka wiedzy. Dziecko wraz z Leosiem wyrusza do lasu, poznaje jego mieszkańców, odkrywa sekrety.
Tekst jest ciekawy, zdecydowanie napisany pod dziecko. To sprawia, że nasza pociecha słucha z przyjemnością.
W książce znajdziemy cudowne, realistyczne ilustracje, od których ciężko oderwać wzrok.
Okładka jest twarda i solidna. Dzięki niej książka posłuży długi czas.
Według mnie książka pt.: „Leoś Sosenka obserwuje las” to niezapomniana wyprawa do lasu. Z wielką przyjemnością polecam.
Recenzja pojawiła się również na moim blogu - Mama, żona - KOBIETA