Leon Zawodowiec (film + książka)

Leon to płatny morderca z kodeksem honorowym. Jest najlepszy, jednak pewnego dnia łamie swoje reguły i otwiera drzwi Matyldzie, dziewczynce, której skorumpowani policjanci pod wodzą szalonego Stansfielda z DEA zabili całą rodzinę. Chcąc nie chcąc, ci dwoje zostają skazani na siebie. Leon uczy Matyldę ""fachu"", a ta w zamian uczy Leona czytać. Między nimi rodzi się więź, która powoduje, że Leon staje się innym człowiekiem. Zobowiązuje się zabić Stansfielda i jego kolesi. Stansfield jednakże jest nieobliczalnym i przebiegłym przeciwnikiem.

Piękny film o potrzebie miłości. Wielkie role Reno, Portman, Aiello i przede wszystkim Oldmana. Doskonała realizacja Luca Bessona, nastrojowe zdjęcia Thierrry Arbogasta i niesamowita muzyka Erica Serra powodują, że jest to jeden z najpiękniejszych filmów w historii kina.

Informacje dodatkowe o Leon Zawodowiec (film + książka):

Data wydania: 2015 (data przybliżona)
Kategoria: Muzyka, film

Tagi: kino Film i kino film

Kup książkę Leon Zawodowiec (film + książka)

Leon Zawodowiec (film + książka) - opinie o książce

Avatar użytkownika - Booka_Boo
Booka_Boo
Przeczytane:2024-06-04, Ocena: 3, Przeczytałam, Mam, Ukończone w roku 2020, Film + książka,

Książeczka będąca dodatkiem do reżyserskiej wersji filmu "Leon Zawodowiec" to zbiór podstawowych informacji dotyczących filmu, czyli takich jak: miejsce akcji, w którym toczą się wydarzenia, odtwórcy głównych ról, a także informacje o samej produkcji (czyli castingi, praca nad filmem).

Plusem wydania są ładne, barwne, duże i wyraźne fotosy będące kadrami z filmu. Cieszą oko. Minusem jest fakt, iż teksty to bardzo wybiórczy, błyskawiczny przegląd najważniejszych rzeczy zza kulis.

Opinia opublikowana na moim blogu:

Kocham moją mamę. Puszysty królik
Praca zbiorowa0
Okładka ksiązki - Kocham moją mamę. Puszysty królik

Krótka bajka o puszystym zwierzątku i jego mamie. Na stronach materiał z futerkiem do przytulania. Doskonała książeczka dla młodszych dzieci opowiadająca...

Leksykon malarstwa od A do Z
praca zbiorowa0
Okładka ksiązki - Leksykon malarstwa od A do Z

Pierwszy na polskim rynku Leksykon malarstwa zawierający najważniejsze informacje z historii światowego malarstwa od jego początków aż do współczesności...

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk