Legenda Kella. Tom 1. Kroniki Mechanicznych Wampirów

Każdy zasłużył na odrobinę odpoczynku. Nawet bohater. Kell w niczym nie przypomina już sławionego w pieśniach żołnierza. Topór odrzucił w kąt - chce cieszyć oczy widokiem wnuczki i sączyć dobry trunek. Los zgotował mu inną przyszłość. Z gór spływa lodowa mgła. Wieśniaków mordują maszyny w ludzkich ciałach. Tych, którzy cudem ocaleją, czeka los gorszy od śmierci - utrata duszy pożeranej przez Żniwiarzy. Ochłapy mięsa w Rafineriach Krwi - tak kończy się ludzkość. Na nic odwaga, siła i podstęp. Żelazna Armia maszeruje nieubłaganie. Nie pokona jej najwaleczniejsze wojsko, najdzielniejszy z królów. Został już tylko on. Jeden starzec. Jedna legenda.

Informacje dodatkowe o Legenda Kella. Tom 1. Kroniki Mechanicznych Wampirów:

Wydawnictwo: Fabryka Słów
Data wydania: 2012-03-02
ISBN: 978-83-7574-609-9

Kup książkę Legenda Kella. Tom 1. Kroniki Mechanicznych Wampirów

Legenda Kella. Tom 1. Kroniki Mechanicznych Wampirów - opinie o książce

Avatar użytkownika - Luciria
Luciria
Przeczytane:2015-11-04, Ocena: 4, Przeczytałam, Mam, Wyzwanie Initium - fantastyka,
Książkę czyta się lekko i przyjemnie. Wciąga prawie od samego początku. W momencie polubiłam głównego bohatera Kella i jego Ilannę. Związek pomiędzy nimi mnie zafascynował. Kell zależny jest od Ilanny, a Ilanna od Kella. Bardzo proste, prawda? No tak, wszystko by było cudnie, ale Ilanna to topór, a połączeni są magią krwi. Kell to boharter na ,,emeryturze". Jest już stary, ma artretyzm i lubi czasem popić. Ma też ukochaną wnuczkę Nienne, dla której zrobiłby wszystko łącznie z oddaniem życia. Żyło by im się wspaniale gdyby nie fakt, że ich państwo (Falanor) najeżdża wroga Armia Żelaza z kraju Vaszynów (Dolina Silvy). Vaszyni to właściwie mechaniczne wampirki. Z zewnątrz wampirek, a wewnątrz maszynka z trybikami - chodząca doskonałość (?!) - jak zegarek. Szwajcarski! Wymaga jedynie naoliwienia od czasu do czasu tzw. krwawym olejem. Współpracują ze Żniwiarzami - postacie nie tyle ciekawe co i dla niektórych pewnie straszne (odrobinę podobne do strażników Azkabanu - Dementorów z Pottera, czy też Tolkienowskich Nazguli). Vaszyni mają swoja pokręconą hierarchię. W międzyczasie poznajemy również Saarka - złodzieja i kobieciarza z tajemniczą przeszłością (jaką dowiadujemy się w trakcie). Saark dołącza do Kella i Nienny oraz Kat (koleżanka Nienny, postać ciekawa, jednak poboczna) i przeżywają swoje przygody. Mechaniczne wampiry i ich zgnilce wciąż podążają za tą zacną drużyną. Kolejną ciekawą postacią jest Anukis - kobieta wampir, która do końca nie jest taka jak reszta Vaszynów. Nie pija ona krwawego oleju. Jej przygody są równie ciekawe i straszne, jak te Kella. Mam wrażenie, że pewnego dnia się spotkają i dadzą czadu! Jedynym minusem jest to, że nawet podczas walki mają czas, by wyjaśnić kto jest kim i co może. No, ale powiedzmy sobie szczerze - kiedyś trzeba. Po walce może nie być komu wyjaśniać. Jeśli ktoś lubi fantastykę, pokręcone relacje męsko - toporowe , ciekawe historię, psycholi - wampirów i kawał dobrej nawalanki - ta książka zdecydowanie jest dla niego!
Avatar użytkownika - rama83
rama83
Przeczytane:2015-07-02, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki 2015, Mam,
Ciekawa opowieść o pewnym starym wojowniku i jego wnuczce. Kell chce zapomnieć o przeszłości i wieść spokojne życie. Sytuacja sprawia jednak, że ponownie musi sięgnąć po swój topór. To czas ucieczki i walki. Historia ma kilka wątków, które przeplatają się ze sobą. Czasem miałam wrażenie, że czytam różne powieści w jednej książce jednocześnie. Osobno Kell, osobno Anukis oraz poczynania króla.
Avatar użytkownika - antila
antila