Poradnik dla rodziców, nauczycieli i pedagogów, którzy w pracy z dziećmi chcą korzystać z możliwości, jakie dają las i terapia lasem.
Z książki dowiemy się:
- czym są leśne przedszkola i leśne place zabaw
- na czym polega rodzicielstwo bliskie naturze
- jak zaplanować leśne aktywności z dziećmi, by były zarówno interesujące dla najmłodszych, jak i spełniały funkcję edukacyjną oraz terapeutyczną
Poradnik zawiera inspiracje do wycieczek indywidualnych i zajęć grupowych, ćwiczenia, które można wykorzystać podczas pracy z dziećmi w lesie, oraz podpowiedzi, jak przygotować się do leśnych wypraw, by były bezpieczne i komfortowe dla wszystkich uczestników.
Wydawnictwo: DRAGON
Data wydania: 2022-03-23
Kategoria: Poradniki
LASOTERAPIA DLA DZIECI : Leśne zabawy na każdą porę roku! Jakie przysmaki uwielbiają mrówki? Z czego zrobić leśne perfumy? Jak rozpoznawać tropy zwierząt...
Przeczytane:2025-02-16, Ocena: 3, Przeczytałam, Audio,
Nie jest to typowy poradnik dla rodziców. Raczej opis działalności przedszkoli i szkół leśnych. Ich logistyka, plan dnia, realizacja podstawy programowej, wskazówki dla pedagogów, oraz informacja dla rodziców, czemu jest to rozwiązanie dla naszych dzieci dobre. Zabrakło mi, jak informuje wydawca, tego poradnika dla rodzica.