Lady Gaga: Applause. Biografia ikony

Czego najbardziej we współpracy z Lady Gagą żałuje szef wytwórni płytowej Island Def Jam?

Dlaczego to właśnie ją wybrano do roli Patrizii Reggiani w Domu Gucci?

Jaka jest Gaga, gdy schodzi ze sceny?

Lady Gaga. Applause odkryje przed tobą nieznane dotąd fakty o ikonie muzyki pop! Dowiesz się, co mówią o Gadze jej współpracownicy i przyjaciele. Zachwycisz się nieznanymi zdjęciami z jej młodości, początków kariery i zza kulis.

Annie Zaleski udowadnia, że Lady Gaga to performerka i absolutna indywidualistka, która wciąż stwarza siebie na nowo i nie obawia się ryzykownych decyzji. Nie sposób zapomnieć o jej ,,mięsnym" stroju na gali MTV Video Music Awards i afery z połykaniem różańca w teledysku do piosenki Alejandro. Dlaczego zdecydowała się na takie prowokacje?

Choć wizerunek Gagi jest szokujący i nierzadko bulwersujący, tak naprawdę to szalenie pracowita i wytrwała artystka, która skutecznie realizuje wszystkie swoje wizje i plany. W biografii Lady Gaga. Applause znajdziemy wypowiedzi gwiazdy, w których tłumaczy, kim się inspirowała, jak konsekwentnie budowała swoją legendę i jaką cenę płaci za sukces.

,,Za każdym razem, kiedy ktoś mówił mi, że nie jestem dość dobra [...], postanawiałam sobie, że nie dam się złamać. Za każdym razem, kiedy słyszałam >>nie

Informacje dodatkowe o Lady Gaga: Applause. Biografia ikony:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2023-02-08
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy

Tagi: wspomnienia

Kup książkę Lady Gaga: Applause. Biografia ikony

Lady Gaga: Applause. Biografia ikony - opinie o książce

Stefani Germanotta dobrze odrobiłą swoje lekcje  wie, że jako ikona popu XXI wieku musi wciąż zaskakiwać, gorszyć ale i przedefiniowywać się na nowo. Przyjęłachwytliwy pseudonisceniczny, ukłonw stronę grupy QUEEN. pIERWSZA dostępna na rynkupolskim bografia gwiazdy śledzi jej karierę sceniczną, dzieciństwo, postępy w szkole i spektakularne muzyczne sukcesy oraz flirt z przemysłem filmowym.

Charyzma, feministyczny pazur, zamiłowanie do efekciarstwa i show.

Początki były skromne, bo dziecI wyśmiewałysię z jej nazwiska, rygorystyczna katolicka szkoła, wsparcie rodzicóW- od zarania( fortepian, gruntowna edukacja muzyczna).  Ekscentryzny gust modowy, jako 14stolatka miałą już trenera wokalnego i skrystalizowaną wizję ściezki kaiery. Uwielbiałą Garbage, Blondie,a a rodzie zauroczeni raczej byli Tonym Bennettem. Historia sztuki i muzyka- profil studiów, ćwiczyla balet (Tisch School of ARTS)Solowy wystę w 2006 na CIne- scenie, która widziała początki m.in Sinead O'Connor. The Bitter End i wystęy na żywo, TeAM lOVE cHILDREN-ZŁOŻÓNA Z OJCA i Fusariego to jej menedżerowie.  Występ w bikini na festiwalu  Lollapaloooza wChicago2007. Nagle kariera nabrała tempa. Czerpałą wtedy ze stylistyki zespołow glamrockowych pokroju TRexa.Slipper Room- lubiezna rewia THe NY City Revival and Trash Dance. The Fame, papparazi i fala fascynacji JUst Dance. Support przed koncerteem NewKids on the bLock.

Bajeczne historie stylizacji i sukienek ze złotym orgami, kostium we wzó filiząnki z Alicji w Krainie Czarów, latajaca" suknia czy ta z której stanika wystrzeliwują fajerwerki. Wreszcie kontrowrsyjna mięsna toaleta- intrygujacy opis jej powstawania. w kontraście audencja u królowej Elżbiety II

jej muzyka i wystęy uwalniaja słuchaczy z pancerza konwenansów

Duety z E Johnem, T,Bnnetem,  hołd oddany Bowiemu po jego śmeirci - nowe aranżacje  największych przebojów.

Niesamowita przygoda z filmem Narodziny gwiazdy i wymykającym się  klasyfikacji utworem SHALLOW.