lspa, Eleanor, Heather, Ellen, Cassandra, Allison, Liz... Imiona kobiet z notesu mojego męża. Właściwie to imiona jego kochanek. Odeszłam, gdy odkryłam, że mnie zdradza. Wróciłam, kiedy dowiedziałam się, że umiera. Wściekła (i po czterech drinkach) zadzwoniłam do każdej z nich i powiedziałam: aArtie umiera. Kiedy życzy sobie pani pełnić wartę przy łożu śmierciaa. Ku mojemu zdziwieniu przyjechały... Słodko-gorzka opowieść o prawdziwej kobiecej przyjaźni, przebaczeniu i miłości wbrew rozsądkowi.
Wydawnictwo: Otwarte
Data wydania: b.d
"Prawda dobija, ale ból przemija"
Książka "Kwiaty od Artiego" napisana jest w radosnym, swobodnym tonie. Jednakże nie brakuje w niej nuty goryczy, a nawet smutku - końcu wątkiem przewodnim jest tu zbliżająca się śmierć sprawcy zamieszania w życiu Lucy - jej męża. Pomimo tego powieść ma pozytywne przesłanie. Jakie? Przesłanie na temat przyjaźni - kobiecej przyjaźni. Między Lucy a dwiema kochankami jej męża rodzi się niezwykła więź. Stają się dla siebie bliskie, każda z nich otrzymuje coś dobrego z poznania siebie nawzajem.
Czyta się ją błyskawicznie i przyjemnie. Nie brak w treści przekazu poczucia humoru, które to tak naprawdę decyduje o wyjątkowości tej powieści. Znakomity styl sprawia, że niejednoktotnie pojawia się uśmiech na twarzy. To, co smutne spychane jest w głąb naszej podświadomości. Czuć pozytywny oddźwięk, którego nie sposób nie doświadczyć podczas czytania. Interesujący jest też wątek syna Artiego, z którym wiąże się pewna tajemnica. Jaka? Przekonajcie się sami. Ten intrygujący mężczyzna z dnia na dzień staje się coraz bliższy przyszłej wdowie. Jaki finał będą miały wycieczki Lucy i Johna po śladach męża i nieznanego dotąd ojca?
Chociaż książka była już wydana 8 lat temu to dopiero niedawno wpadła w moje ręce. Z czego bardzo się cieszę i chętnie przeczytam inne powieści autorki. Jeśli chcecie spędzić miło czas z bohaterami "Kwiatów od Artiego" i poczuć dobrą energię, a przy okazji przekonać się o sile przebaczenia i przyjaźni, koniecznie obudźcie ją z zakamarków domowych lub bibliotecznych półek, bo naprawdę warto.
Polecam!
Wzruszająca opowieść o poznawaniu na nowo smaku życia i miłości. Historia nietuzinkowych kobiet, które musiały dokonać trudnego wyboru, aby odnaleźć upragnione...
Esme, Liv i Ru wychowały się bez ojca. Ich ekscentryczna matka twierdziła, że był agentem służb specjalnych i przez lata nie mógł się ujawnić. Dzieciństwo...
Miłość to nie demokracja. Nie można jej ustanowić dekretem ani narzucić większością głosów.