Kustosz Karpinowa

W pałacu w Karpinowie gdzie kustoszem jest były oficer milicji a obecnie historyk sztuki Krzysztof Bielski dochodzi do zabójstwa jednego z dewizowych gości Francuza Leclercqua. W tym czasie w pałacu przebywa kilkoro zagranicznych gości i obsługa pałacu. Oficerowie milicji prowadzący śledztwo postanawiają wykorzystać w nim Krzysztofa Bielskiego.Ktoś jednak o tym wie, gdyż dwukrotnie dochodzi do próby pozbycia się Bielskiego, któremu jednak udaje się przeżyć. Dochodzi do kolejnego zabójstwa, tym razem ginie miejscowy dziwak - leśniczy. Z czasem okazuje się, że nie wszyscy są tymi, za których się podawali a motywem zbrodni nie jest zemsta czy zazdrość a skrzynka z archiwum SS, która została ukryta na dnie kanału gdzie obecnie ma powstać nowa elektrownia.

Informacje dodatkowe o Kustosz Karpinowa:

Data wydania: 1979-09-03
ISBN: 83-11-6382-6

Kup książkę Kustosz Karpinowa

Kustosz Karpinowa - opinie o książce

Avatar użytkownika - flickma
flickma
Przeczytane:2014-08-19, Ocena: 6, Przeczytałem, 52 książki 2014, Mam,
Po raz kolejny pospolita zbrodnia i szpiedzy w tle. Zdolny oficer milicji, który porzuca służbę po tragicznym wypadku samochodowym, po ukończeniu studiów z zakresu historii sztuki zostaje kustoszem pałacu w Karpinowie koło Wałcza. Dochodzi tu do zabójstwa jednego z gości i kustosz zostaje wciągnięty w ciąg zdarzeń, których finałem jest wykrycie byłych SS-manów usiłujących odzyskać ukryte pod koniec wojny archiwum SS.