Kumpelki. I kto jest najlepszy? Tom 2

Drugi tom humorystycznej serii dla nastolatek o perypetiach Jessiki i jej najbliższych kumpelek. Dziewczyny wszystko robią razem - chodzą na zakupy, do kina czy na imprezy, wspólne też próbują sobie radzić z codziennymi kłopotami i oczywiście chłopakami. Ale czasami ma się dość nawet najlepszych koleżanek! Scenarzystą ,,Kumpelek" jest Christophe Cazenove, znany jako autor serii ,,Sisters" oraz ,,Kasia i jej kot" czy ,,Mali bogowie". Za rysunki odpowiada Philippe Fenech, twórca ilustracji do znakomicie ocenianego przez czytelników cyklu przygodowo-humorystycznego ,,Ulysse!" czy przeznaczonej dla młodych odbiorców historii ,,Léo Passion Rugby".

Informacje dodatkowe o Kumpelki. I kto jest najlepszy? Tom 2:

Kumpelki. I kto jest najlepszy? Tom 2 - opinie o książce

Avatar użytkownika - PopKulturowyKoci
PopKulturowyKoci
Przeczytane:2022-08-21, Ocena: 6, Przeczytałem,

Nastoletnie bohaterki, nastoletnie radości, nastoletnie problemy, nastoletnie miłości i cała masa najróżniejszych gagów. Takie elementy dość szczelnie wypełniały pierwszy tom serii i podobnie jest w przypadku drugiej odsłony. Kolejny raz Jessica w nieskrępowany i momentami mocno szalony sposób ukazuje swój świat. Rzeczywistość, w której po jednej stronie jest szkoła i rodzinka, po drugiej zaś zabawa, imprezy, chłopaki no i oczywiście najlepsze kumpelki.

Album Kumpelki #2 można opisać słowami: jeszcze więcej gagów, jeszcze więcej humoru, jeszcze więcej nastoletniego klimatu. Jest to oczywiście pewne duże uproszczenie, ale najlepiej oddaje to klimat komiksu i tego, co w scenariuszu dla czytelników przygotował Christophe Cazenove.

Tytułowe Kumpelki to towarzystwo, na które Jessica zawsze może liczyć. Są one co prawda czasem irytujące (szczególnie kiedy w grę wchodzi miłość), ale w zawsze można na nie liczyć w bardziej kryzysowych sytuacjach. Zawsze są one również blisko w momentach większej radości, tak aby móc dzielić szczęście z większym gronem bliskich sobie osób.

Francuski scenarzysta w zabawny i zarazem przemyślany sposób pokazuje świat współczesnych nastolatków, gdzie wiele się dzieje i nie zawsze wszystko jest tak oczywiste, jak mogłoby się wydawać. Tytuł szczelnie wypełnia cała masa najróżniejszych gagów. Jedne są naprawdę zabawne, inne skrywają większą głębię, kolejne zaś są troszkę infantylne/szalone, ale potrafią rozbawić.

Do plusów tytułu należy również zaliczyć różnorodność bohaterek. Każda z nich to zupełnie inny charakter. Dzięki temu autor może uszczegółowić ich postacie, nadać im indywidualnych cech i sprawić, że dobrze zapadną one w pamięć odbiorcy. Wpływa to również bezpośrednio na samą historię, która pomimo swojej prostej i luźnej (brak jednej głównej osi fabularnej) komediowej formy potrafi być momentami bardziej „złożona”.

Avatar użytkownika - wkp
wkp
Przeczytane:2022-07-29, Ocena: 4, Przeczytałem,

KUMPELKI NA DOBRE I ZŁE

Drugi tom ,,Kumpelek" to jeszcze jedna porcja zabawy, za którą polubiliśmy tom pierwszy. Podobnie, jak ,,Sisters" tego scenarzysty, tak i ta seria, choć kierowana głównie do dziewcząt, nadaje się właściwie dla każdego. I chociaż również ro rzecz dla młodszych czytelników, spodobać się może niezależnie od wieku.

Te kumpelki są ze sobą na dobre i na złe. No prawie, bo czasem też mogą mieć dość same siebie! Ale tak to już bywa w życiu, a my ich życie śledzimy krok po kroku. Widzimy, jak chodzą na zakupy i do kina, towarzyszymy w imprezach i problemach - z tymi z chłopakami także - i dzielimy z nimi troski i radości!

Avatar użytkownika - isil
isil
Ocena: 3, Przeczytałem,
Kumpelki. Dzwonią koleżanki. Tom 1
Christophe Cazenove0
Okładka ksiązki - Kumpelki. Dzwonią koleżanki. Tom 1

Wymyślona przez autora hitu ,,Sisters" seria humorystyczna dla nastoletnich dziewczyn i o nastoletnich dziewczynach! Jessica chodzi do szkoły średniej...

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk