Kultura indywidualizmu

Kult zdrowego, idealnego ciała, ciągłe doskonalenie się, poszukiwanie samorealizacji, wyrafinowane hobby - a także ich rewers, czyli uzależnienia - stają się nowym znakiem kultury zdominowanej przez dyskurs terapeutyczny. Małgorzata Jacyno w intrygujący sposób rekonstruuje główne wątki procesu indywidualizacji, śledząc strategie życiowe i wybory podejmowane przez współczesnych ludzi. Doświadczenie siebie, szczęście, autentyczność, sukces - to tylko niektóre wątki ze słownika kultury indywidualizmu, która w poszukiwaniu siebie zapoznaje podziały klasowe i ograniczenia strukturalne.

Informacje dodatkowe o Kultura indywidualizmu:

Wydawnictwo: PWN
Data wydania: b.d
Kategoria: Socjologia, filozofia

Kup książkę Kultura indywidualizmu

Kultura indywidualizmu - opinie o książce

Avatar użytkownika - Faustyna
Faustyna
Przeczytane:2014-12-31, Ocena: 6, Przeczytałam, 52 książki 2014, psychologia,
Niesamowite socjologiczno- psychologiczne studium współczesnej kultury, gdzie głównym i przewijającym się wątkiem jest kult indywidualizmu w świecie Zachodu. Prof. Jacyno pokazuje jak dalekosiężne konsekwencje tego zjawiska możemy obserwować w otaczającym nas świecie. Dla mnie najbardziej poruszająca była koncepcja,, konwencjonalnego szczęścia''. Kultura określa nam standardy co szczęściem ma dla nas być, a co nim nie jest. Indywidualizm tak, ale tylko w normach które zakreśla nam kultura. Jednym słowem niech sobie każdy z nas uważa coś na temat swojej indywidualności i niesamowitości, ale pod warunkiem, że każdy z nas będzie robił zakupy w galeriach handlowych, będzie obecny w przestrzeni internetu, bo przecież wiadomo ,,kto nie ma konta na facebooku nie istnieje'' itp. Polecam serdecznie!
Avatar użytkownika - elphaba
elphaba