Kulinarne podróże po Chorwacji

"Kulinarne podróże po Chorwacji" to bogate w różnorodne smaki zaproszenie do przepięknej Chorwacji. Znajdziesz tu autorskie przepisy doświadczonych szefów kuchni Podravka, inspirowane tradycyjną kuchnią w klimacie śródziemnomorskim oraz odrobiną fantazji. Przepisom towarzyszą wyjątkowe fotografie potraw wykonane przez Kingę Paruzel - finalistkę pierwszej polskiej edycji programu Master Chef.

Wyśmienite zupy, lekkie sałatki, owoce morza, pyszne makarony, grillowane i pieczone mięsa to tylko część inspirujących propozycji kulinarnych, które odnajdziesz w książce. Odkryj smaki kuchni śródziemnomorskiej! Poczuj autentyczny smak Chorwacji!

Zapraszamy też do odwiedzin w tym niezwykłym kraju. W Chorwacji czekają wspaniali ludzie, bajkowe plaże, turkusowe morze i szmaragdowe wodospady. Ponad tysiąc wysp oferuje bogactwo krajobrazów i romantyczne zachody słońca. W miastach o rodowodzie greckim i rzymskim czeka doskonałe jedzenie i cenione przez koneserów wina, likiery i rakije. Wyrusz na szlaki pachnące lawendą (to stąd pochodzi najszlachetniejsza z odmian: Lavendula croatia, a Hvar zwany bywa lawendową królową) i skosztuj kulinarnej perły: trufli, które na Istrii mają swe święto "Dni Trufli". Warto pamiętać, że aż trzynaście tradycji (najwięcej w całej Europie) jest wpisanych na prestiżową Listę Niematerialnego Dziedzictwa UNESCO, w tym sztuka wyrobu pierników i dieta śródziemnomorska. Chorwacja znana jako mały kraj na wielkie wakacje to idealny cel wypoczynku, podróży po przygodę i kulinarnych odkryć.

"Nie ma wakacji bez Chorwacji!" - twierdzą ci, którzy raz tu trafili. Dołącz do nich i odkryj skarby tego niezwykłego kraju!

Informacje dodatkowe o Kulinarne podróże po Chorwacji:

Kup książkę Kulinarne podróże po Chorwacji

Kulinarne podróże po Chorwacji - opinie o książce

Avatar użytkownika - szpachela
szpachela
Przeczytane:2016-01-20, Ocena: 5, Przeczytałam, 26 książek 2016, Moja biblioteczka,
Ciekawa podróż po Chorwacji i jej smakach. W tej ilustrowanej książce znajdziemy sporo informacji nt. regionów Chorwacji i typowych dla nich potraw. To taki niecodzienny przewodnik, dzięki któremu ja sama przypomniałam sobie cudowne chwile spędzone w Chorwacji i zapragnęłam wejść do kuchni przygotować swoje ulubione chorwackie dania.
Odkryj świat. Natura z Florą. Winx Club t. 4
praca zbiorowa0
Okładka ksiązki - Odkryj świat. Natura z Florą. Winx Club t. 4

Magazyn dla młodszych nastolatek, który wraz z wróżkami z Klubu Winx przenosi czytelniczki w świat przygody, mody, techniki i urody. Serial animowany z...

100 niezwykłych budowli świata
praca zbiorowa0
Okładka ksiązki - 100 niezwykłych budowli świata

W tym albumie można znaleźć 100 obiektów uznanych przez autorów ksiązki za najbardziej niezwykłe osiągnięcia współczesnej architektury i techniki. Niezwykły...