Kuchnie świata. W wersji KETO

Ocena: 5.5 (6 głosów)
Inne wydania:

Stosujesz dietę ketogeniczną i chciałabyś zjeść coś wyjątkowego ?

Lubisz eksperymentować w kuchni i otwierać się na nowe doznania kulinarne ?

W swojej najnowszej książce Ewelina Podrez prezentuje zarówno znane jak i bardziej wyszukane potrawy przygotowane zgodnie z zasadami diety ketogenicznej.

Odwiedź aromatyczną Grecję, pachnące curry Indie, smakowitą Francję, pyszne Włochy czy wielokulturową Amerykę.

Poznaj sekrety niezwykłych potraw z różnych krajów i kontynentów.

Z książki dowiesz m.in. jak przygotować w wersji keto:

- niskowęglowodanowe sałatki, pożywne zupy i dania główne,

- egzotyczne dania jak rillettes de canard, fajitas, keftedes czy tandoori chicken,

- pomysłowe i smakowite desery,

- świąteczne potrawy kuchni polskiej i nie tylko.

Testuj, odkrywaj i wybieraj dla siebie ulubione aromaty i smaki potraw diety ketogenicznej.

Ewelina Podrez-Siama

To przedsiębiorca i marketer. Praktykuje dietę ketogeniczną od przeszło 5 lat. Na swoim blogu kulinarnym Ms-Fox.pl dzieli się z czytelnikami niskowęglowodanowymi przepisami, inspirowanymi kuchniami całego świata. Autorka książki Dieta keto.

Informacje dodatkowe o Kuchnie świata. W wersji KETO:

Wydawnictwo: Zwierciadło
Data wydania: 2021-05-05
Kategoria: Kuchnia
ISBN: 9788381321785
Liczba stron: 200

Tagi: Przepisy kulinarne i gotowanie bóg

więcej

Kup książkę Kuchnie świata. W wersji KETO

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Dodaj cytat
REKLAMA

Zobacz także

Kuchnie świata. W wersji KETO - opinie o książce

Avatar użytkownika - violetanddog
violetanddog
Przeczytane:2023-12-19, Ocena: 5, Przeczytałem,

Dieta ketogeniczna to rodzaj diety, który w ostatnich latach znacząco zyskał na popularności. Jej udowodniony naukowo, korzystny wpływ na zdrowie jest zauważalny w przypadku wielu chorób. Taki sposób odżywiania nie tylko pomaga wyregulować prawidłową wagę i utrzymać atrakcyjny i zdrowy wygląd, ale przede wszystkim działa wspomagająco w przypadku cukrzycy czy innych problemów metabolicznych tj. m.in. insulinooporność. Wbrew pozorom nie polega ona tylko na jedzeniu mięsa, jajek i tłuszczy. Jej głównym założeniem jest ograniczenie ilości spożywanych węglowodanów i cukrów do minimum. Odpowiednio zbilansowana może być nie tylko zdrowa, ale i bardzo smaczna. Aby jednak taka była, niezbędna jest wiedza, którą dać nam może wrześniowa premiera książkowa od @wydawnictwo_zwierciadlo.
.
Książka jest przepięknie wydana, a każdy przepis okraszony jest kolorowym zdjęciem potraw, na których widok aż ślinka cieknie. Aż chciałoby się wypróbować je wszystkie. Autorka zabiera nas w smakowitą podróż po kuchniach świata, ale tylko i wyłącznie w wersji keto. Włochy, Francja, Grecja, a także Polska – każdy kraj ma swoją kulinarną tradycję, a w niej potrawy uznawane za zdrowe, jak i te niekoniecznie korzystne dla zdrowia. Autorka pomaga nam dokonać właściwych wyborów żywieniowych i zachęca do wypróbowania przepisów z różnych stron świata. W książce Eweliny Podrez nie znajdziemy potraw z dużą ilością cukru, białej mąki czy słodkich owoców. Są za to przepisy na niskowęglowodanowe przystawki, desery, a także dania obiadowe w zupełnie innym wydaniu niż dotychczas. Polecam, polecam i jeszcze raz polecam. Jeśli nie sobie to komuś bliskiego na prezent świąteczny. Zapewniam, że obdarowany będzie nią zachwycony.
.
Za możliwość przeczytania i zrecenzowania książki dziękuję @wydawnictwo_zwierciadlo

Link do opinii

"Kuchnie świata w wersji keto" wbrew pozorom, książka z przepisami nie tylko dla tych, którzy są na diecie ketogenicznej. Jak dla mnie ,jest to książka dla każdego, kto lubi w kuchni poeksperymentować, zdrowo i smacznie zjeść, zafundować swoim kubkom smakowym coś nowego.

Pięknie wydana książka kucharska z przepisami z całego świata. Autorka zabiera nas w kulinarną podróż do USA, Włoch, Grecji. Znajdą tutaj też coś dla siebie miłośnicy kuchni indyjskiej, i nie mogło oczywiście zabraknąć polskich smakołyków w całkiem nowym wydaniu. I to wszystko z zachowaniem zasad diety ketogenicznej. Przepisy nie są aż skomplikowane, każdy znajdzie coś dla siebie. Cała rozpiętość dań, poczynając od sałatek, poprzez egzotyczne dania, desery, aż po świąteczne potrawy.
Nie da też się przejść obojętnie obok tak uplastycznionych fotografii, z których niemalże wyczuwamy aromat i smak potraw.

Jestem w tej książce zakochana! Pomimo tego, że dziś bez problemu można w internecie znaleźć przepis na każde danie, to ja zdecydowanie wolę mieć wszystko pod ręką, w jednym miejscu, bez obawy, że nagle padnie mi internet albo będę czekać w nieskończoność aż się strona załaduje

Link do opinii
Avatar użytkownika - w_ksiazkowym_zac
w_ksiazkowym_zac
Przeczytane:2023-09-20, Ocena: 4, Przeczytałam,

Co tu znajdziemy? Mnóstwo przepysznych potraw, deserów i wiele innych. A wszystko to okraszone garścią ciekawostek na temat każdego dania. A żeby jeszcze uatrakcyjnić nam ich prezencję mamy piękne zdjęcia gotowych już potraw, co możecie zobaczyć na zdjęciach. Przepisy są dokładnie i rzeczowo opisane, co dla takiego laika w przygotowywaniu innych potraw, niż te polskie, bardzo ułatwia sprawę. Wszystkie potrawy, jak nam tytuł wskazuję, przygotowywane są w wersji kategonicznej. Znacie, stosujecie? Ja nie,, ale myślę że warto spróbować. Autorka we wstępie zaznacza, że podane przez nią propozycje kulinarne są dedykowane tak naprawdę dla wszystkich, bez względu na stosowanie diety kategonicznej. Myślę że fajnie jest poznawać poszczególne kraje poprzez ich narodowe smaki. I tak jest to ujęte w książce. Słynne ma cały świat dania, mamy teraz na wyciągnięcie ręki. Oprócz przepisów i wspomnianych ciekawostek dotyczących każdego dania, mamy tu również podpowiedzi odnośnie tego np z czym podać daną potrawę lub czym zastąpić poszczególne składniki oraz ile kalorii liczy. Każdy rozdział poświęcony został innej kuchni. Mamy również rozdział z potrawami z różnych zakątków świata (np. Ramen czy szakszuka) oraz z kuchnią świąteczna z różnych zakątków świata. Książka z piękna szatą graficzna, z prostymi, nieprzekombinowanymi przepisami bardzo popularnych potraw, będących sztandarowym daniem danych krajów. Sama skala propozycji potraw jest bardzo szeroka: od śniadań, poprzez Dania mięsne, sałatki, ryby, zupy, makarony, pizzę, pieczywo, na deserach kończąc. Książka stanowi cenne źródło informacji na temat kuchni świata w wersji keto oraz inspiracji kulinarnych .

Link do opinii

Lubicie gotować? Ja niespecjalnie, ale za to uwielbiam oglądać i czytać przepisy różnych książek kucharskich i przy okazji dowiadywać się z nich ciekawych rzeczy. Niedawno dzięki wydawnictwu Zwierciadło miałam okazję poznać książkę "Kuchnia świata w wersji keto" Eweliny Podrez-Siama. Jakie ciekawe potrawy można poznać z tej książki? Zapraszam na recenzję! 

Książka ta przedstawia przeróżne przepisy na słodko lub na słono, które należą do diety ketogenicznej. Dzieli się ona na kilka części: kuchnię francuską, kuchnię włoską, kuchnię grecką, kuchnię polską, kuchnię indyjską, kuchnię amerykańską, potrawy z różnych zakątków świata i kuchnię świąteczną z różnych zakątków świata. W każdej część znajduje się kilkanaście przepisów charakterystycznych dla poszczególnych krajów. Tak więc można w tej książce znaleźć przepisy niskowęglowodanowych sałatek, pożywnych tradycyjnych lub egzotycznych dań, a także pomysłowe i smakowite desery oraz świąteczne potrawy. Przy każdym przepisie nie zabrakło również pięknych i apetycznych zdjęć przedstawiających opisane dania.

Według mnie książka ta jest opisana w bardzo ciekawy i przejrzysty sposób. Jej przepisy są proste i jednocześnie bardzo kreatywne. Większość z nich posiada łatwo dostępne produkty. Sposób przyrządzania niektórych potraw również wydaje się łatwy. Z książki tej najbardziej zainteresowały mnie francuskie omlety lub amerykańskie burgery, a także amerykański deser, jakim jest brownie z masłem orzechowym. Ogólnie przeglądając te przepisy, nabrałam wielkiej ochoty na gotowanie oraz pieczenie. Muszę jeszcze wspomnieć, że nigdy nie byłam na żadnej diecie, bo nie umiałabym się wyrzec słodyczy ani fast foodów. Jednak, jeśli już miałabym zacząć jeść dietetycznie, to wybrałabym dietę ketogeniczną, bo z tej książki dowiedziałam się tego, że jest wiele smacznych deserów oraz burgerów, które można przygotować zgodnie z zasadami tej diety.

Podsumowując, "Kuchnia świata w wersji keto" jest książką kucharską przedstawiającą potrawy należące do diety ketogenicznej. Z książki tej można znaleźć przepisy idealne na codzienne śniadania, obiady, kolację, desery lub jakieś specjalne okazje. Te niskowęglowodanowe oraz pożywne przepisy mogą również poprawić stan zdrowia, samopoczucia, a także pomoc się pozbyć zbędnych kilogramów. Bardzo dobrze, że książka ta trafiła w moje ręce, bo myślę, że powinnam w końcu zacząć zdrowo się odżywiać. Może akurat dzięki tym prostym przepisom polubię gotowanie i przy okazji poprawię swój stan zdrowia?

Link do opinii
Avatar użytkownika - yoloczytam
yoloczytam
Przeczytane:2023-10-02, Ocena: 6, Przeczytałem,

"Kuchnie Świata w Wersji Keto" to prawdziwa uczta dla miłośników diety ketogenicznej, jak i dla tych, którzy uwielbiają eksperymentować w kuchni i odkrywać nowe smaki. Autorka, Ewelina Podrez-Siam, zaprasza nas w kulinarne podróże do różnych zakątków świata, prezentując potrawy z różnych kultur, przygotowane zgodnie z zasadami diety keto.

Jednym z największych atutów tej książki jest jej wszechstronność. Autorka nie tylko podaje przepisy na popularne dania, ale również eksperymentuje z egzotycznymi smakami i tradycyjnymi przysmakami z różnych krajów. Dzięki temu każdy, niezależnie od swoich preferencji kulinarnych, znajdzie tu coś dla siebie.

Książka wyróżnia się również przepiękną szatą graficzną. Zdjęcia potraw są apetyczne i zachęcają do gotowania w kuchni. Przejrzysty układ treści oraz przystępne instrukcje krok po kroku sprawiają, że nawet osoby początkujące w kuchni nie będą miały problemów z przygotowaniem dań z tej książki.

Ewelina Podrez-Siam nie boi się wyzwań, co widać w przepisach na egzotyczne dania, takie jak rillettes de canard, fajitas, keftedes czy tandoori chicken. Każde z tych dań zachwyca nie tylko smakiem, ale także autentycznym aromatem danego kraju. To prawdziwa podróż kulinarna, która pozwala nam przenieść się do odległych miejsc, nie wychodząc z własnej kuchni.

Jeśli jesteś miłośnikiem słodkości, "Kuchnie Świata w Wersji Keto" również ma dla ciebie wiele do zaoferowania. Książka zawiera pomysłowe i smakowite przepisy na desery, które nie tylko zaspokoją twoją słodką ochotę, ale również pozwalają utrzymać się w stanie keto. To idealne rozwiązanie dla tych, którzy nie chcą rezygnować z deserów podczas diety.
Co więcej, autorka nie zapomina o naszych rodzimych smakach.

Książka zawiera również przepisy na świąteczne potrawy kuchni polskiej i nie tylko. Dzięki temu możemy cieszyć się tradycyjnymi smakami, nawet będąc na diecie ketogenicznej.
Podsumowując, "Kuchnie Świata w Wersji Keto" autorstwa Eweliny Podrez-Siam to prawdziwa perełka dla miłośników diety keto oraz wszystkich, którzy chcą odkryć nowe smaki i aromaty. Książka jest bogata w różnorodne przepisy, które pozwalają na eksperymentowanie w kuchni i czerpanie przyjemności z jedzenia. To doskonały sposób na zachowanie diety i jednocześnie odkrywanie kulinarnego świata. Polecam tę książkę każdemu, kto chce zjeść coś wyjątkowego i zdrowego jednocześnie!

Link do opinii
Avatar użytkownika - przyrodaz
przyrodaz
Przeczytane:2021-05-31, Ocena: 6, Przeczytałam,

,, Niezależnie od tego, czy interesujesz się kuchnią niskowęglowodanową i wysokotłuszczową z konieczności czy chęci zmian w codziennym odżywianiu, chcę pokazać ci, że rezygnacja z chleba, makaronów i cukru nie musi oznaczać braku fantazji i próbowania nowych rzeczy".

Powiem wam, że nie z dobrych chęci ale z powodu choroby ja muszę stosować tą dietę. I jeśli ktokolwiek myśli, że jest ona prosta, a nie posiada tej książki, to jesteście w błędzie. Nie mając wcześniejszej wiedzy na temat tej diety człowiek od razu się załamuje. No bo jak nie jeść chleba, mąki, makaronów i ziemniaków, kiedy dotychczas było to wasze jedyne pożywienie? Dlatego nic dziwnego, że po pierwszym dniu przestrzegania tej diety moje ciało dostawało drgawek. Oznaczało to szybki spadek cukru we krwi. W domu ratowałam się wtedy jajkiem ugotowanym na twardo ze sporą dawką majonezu. Przechodziło, ale trwało to bardzo długo. To był taki stan, jak w momencie, kiedy wypijecie za dużo kawy i nie tylko ręce ale i całe ciało wam się trzęsie. Nie potraficie nad nim zapanować, a działać trzeba szybko. Raz pamiętam jak spotkało mnie to w sklepie do którego dopiero co weszłam. Była spora kolejka, a mój organizm trząsł się coraz bardziej. W sklepie nie było niczego, co mogłabym zjeść. W konsekwencji, kiedy już wsiadałam do samochodu, to prawie straciłam przytomność. Piszę wam o tym, byście wiedzieli, że stosując jakąkolwiek dietę wpierw o niej przeczytajcie, by nie wyciągnęła konsekwencji w waszym przyszłym życiu.
Wracając do książki, powiem wam, że ratuje ona moje życie. Autorka krok po kroku pokazuje nam co możemy sobie przyrządzić samemu z dostępnych w diecie produktów. Mi najbardziej przypadł do gustu francuski omlet i pierś z kurczaka w omlecie, które potrafią zasycić nasz organizm. Kolejną pysznością okazała się Sałatka Cezar i Polędwiczki Wieprzowe z suszonymi pomidorami i szpinakiem. Nie pogardziłam nawet pizzą na spodzie kalafiorowym. Znajdziecie tu przepisy z kuchni: francuskiej, włoskiej, grackiej, polskiej, indyjskiej, amerykańskiej i inne. Nawet w diecie keto można żyć smacznie o czym przekonała mnie ta książka:-)

Link do opinii
Recenzje miesiąca
Srebrny łańcuszek
Edward Łysiak ;
Srebrny łańcuszek
Dziadek
Rafał Junosza Piotrowski
 Dziadek
Aldona z Podlasia
Aldona Anna Skirgiełło
Aldona z Podlasia
Egzamin na ojca
Danka Braun ;
Egzamin na ojca
Cień bogów
John Gwynne
Cień bogów
Rozbłyski ciemności
Andrzej Pupin ;
Rozbłyski ciemności
Wstydu za grosz
Zuzanna Orlińska
Wstydu za grosz
Jak ograłem PRL. Na scenie
Witek Łukaszewski
Jak ograłem PRL. Na scenie
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy