Kuchnia pełna warzyw

Warzywa są nie tylko zdrowe, lecz także pyszne. W tej książce znajdziesz ponad 100 przepisów na dania zarówno sezonowe, jak i takie, których smakiem możesz cieszyć się przez cały rok.

Autorka zaprasza cię do swojej kuchni pełnej warzyw. Przekonasz się, że ze zwyczajnych warzyw z ogródka czy straganu można wyczarować wspaniałe dania na każdą okazję. Przepisom towarzyszą ciekawostki i praktyczne wskazówki, jak dodać potrawom jeszcze więcej smaku.

Bohaterami książki są: burak, cebula, cukinia i dynia, fasola i groch, kalafior i brokuł, kapusta, marchew, ogórek, papryka, pomidor, por i ziemniaki. Dowiesz się, jak przygotować z nich potrawy typowo polskie i regionalne – na przykład cebularze, bigos albo placki ziemniaczane – a także dania sięgające korzeniami do kuchni z różnych zakątków świata, jak spaghetti aglio e olio e peperoncino, holenderski stamppot czy gazpacho. Przyrządzisz klasyczne potrawy, na przykład spaghetti bolognese, zupę cebulową i sałatkę grecką, możesz też spróbować wegańskich burgerów, noodli z kapustą lub ciasta marchewkowego. Choć wszystkie przepisy opierają się na warzywach, nie brakuje w nich także mięsa, nabiału czy ryb. Dodatkowo w książce znajdziesz sprytne receptury na naturalne barwniki oraz pomysły na koktajle warzywno-owocowe, będące prawdziwą witaminową bombą!

Wzbogać swoje menu, eksperymentując, przyprawiając i smakując. Wszystko z fantazją!

Lidia Bawolska – autorka bloga Pieprzyć z Fantazją. Lubi rozmawiać o gotowaniu, inspirację czerpie z kuchni swojej mamy i babci. Tworzy przepisy zarówno tradycyjne, jak i nowe, pomysłowe i niezwykłe.

Informacje dodatkowe o Kuchnia pełna warzyw:

Wydawnictwo: RM
Data wydania: 2024-01-24
Kategoria: Kuchnia

Kup książkę Kuchnia pełna warzyw

Kuchnia pełna warzyw - opinie o książce

Avatar użytkownika - mrs_zolza
mrs_zolza
Przeczytane:2024-03-02, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam,

Warzywa to niezwykle ważna część naszej diety. Dostarczają wielu witamin i składników odżywczych. Pomagają dbać o nasze zdrowie.

Jestem ciekawa czy spożywacie ich odpowiednią ilość, zwłaszcza zimą?

U nas niestety jest z tym kiepsko i warzywa zdecydowanie powinny lądować na naszych talerzach o wiele częściej. Ale, jak wiecie, nie lubię i nie potrafię gotować, nie mam też takiego zmysłu co i jak podać aby było smaczne.

A okazuje się, że włączenie warzyw do diety wcale nie jest takie trudne.

Dowodem na to jest książka "Kuchnia pełna warzyw" autorstwa Lidii Bawolskiej, prowadzącej bloga Pieprzyć z Fantazją

Już przeglądając znalazłam tu wiele pomysłów na proste posiłki. Osobiście jak na razie sprawdziłam zupy krem z cebuli i z zielonego groszku, bo to najprostsze według mnie dania. Były smaczne! A w kolejce na najbliższe dni mam jeszcze proste sałatki.

W książce znajdują się przepisy z wykorzystaniem ogólnodostępnych produktów a bazą są popularne warzywa: burak, cebula, cukinia i dynia, fasola i groch, kalafior i brokuł, kapusta, marchew, ogórek, papryka, pomidor, por, ziemniaki. Każde z nich ma swój własny rozdział, poprzedzony krótką charakterystyką.

Są tu przepisy na zupy, sałatki, dania z mięsem i rybą lub wegańskie. Na te najbardziej znane jak barszcz czy placki ziemniaczane ale też na noodle z kapustą, holenderski stamppot czy wegańskie burgery. Jest także dodatek z recepturami na naturalne barwniki oraz pomysłami na koktajle warzywno-owocowe.

Większość przepisów przedstawiona jest także na barwnych zdjęciach.

Jeśli lubicie warzywa i szukacie inspiracji, albo wręcz odwrotnie - tak jak ja jecie ich zdecydowanie za mało i nie wiecie jak wpleść je w swoje menu, to polecam sięgnąć po tę książkę! Z pewnością pomoże Wam urozmaicić swój jadłospis.

Zły Samarytanin
Jarosław Dobrowolski ;