Książka Sarah Woodward zabiera Czytelników w wyjątkową podróż po regionalnych smakach Francji. Autorka opisuje charakter kuchni wszystkich francuskich regionów: od Paryża i okolic przez Północ i Szampanię, Normandię, Bretanię, Dolinę Loary, Burgundię po magiczną Prowansję. Kluczem do prezentacji przepisów są nie tylko regiony, ale także rodzaje posiłków, okazje do ich serwowania oraz produkty dostępne na słynnych francuskich targach. Blisko 150 wyjątkowych receptur, które pozwolą celebrować francuskie smaki w stylu slow food.
Wydawnictwo: Elipsa
Data wydania: 2008-10-02
Kategoria: Kuchnia
ISBN:
Liczba stron: 208
Tytuł oryginału: Kuchnia francuska
Język oryginału: The Food of France
Tłumaczenie: Liwiusz Berowski
Ilustracje:zdjęcia potraw, regionów Francji
Przeczytane:2020-08-10, Ocena: 6, Przeczytałam, Książki XXI wieku, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2020, 12 książek 2020, 52 książki 2020,
Kuchnia francuska autorstwa Sarah Woodward to książka pełna ciekawych odkryć i tajemnic pod względem kulinarnym i podróżniczym.
Książka składa się z 19 rozdziałów.
Ujmująco jest tutaj przedstawiona historia francuskich miejsc nieznanym nam Czytelnikom, którzy z każdą zapoznaną stroną książki nabieramy ochoty i chęci ich zobaczenia.
Wstęp został napisany przez Raymonda Blanca, który przedstawił i ocenił twórczość autorki pozytywnie oraz przekonał do podróżowania w głąb poznawania kuchni i smaków kuchni francuskiej.
Autorka stara się zachęcić Czytelnika z kuchnią francuską, jej regionami oraz jakie ma znaczenie, oraz tradycje odnośnie do przygotowywania klasycznych potraw.
Wiele dań w kuchni francuskiej może stanowić pozytywne zaskoczenie, gdyż na ogół są trudne do wykonania ze względu nazwę danej potrawy, a w praktyce okazuje się łatwe do przyrządzenia.
Dania na, które zwróciłam w książce szczególną uwagę to: zupa grzybowa potage aux champions, prawdziwki z czosnkiem i natką pietruszki, gruszki w czerwonym winie, szynka z Bayonne z jakami i paprykami, mięso duszone z warzywami, sałatka z białych brzoskwiń i pomidorów, sałatka z gorącego koziego sera z miodem i orzechami, kacza pierś z wiśniami, grillowane kotlety baranie z majonezem czosnkowym, pasta z oliwek, zasmażane kwiaty cukinii, faszerowane cukinie, omlet z serem i miętą, smażone zioła, placek kokosowy, płonące banany z rumem.
Przyznam, że każde wymienione przeze mnie danie stanowi nie lada wyzwanie do jego wykonania.
Podróż śladami Paryż i Ile-de-France, północ Francji oraz Szampania, Normandia, Bretania, Dolina Loary, Korsyka, Prowansja, Alpy to regiony warte poznania.
Sarah Woodward w przejrzysty i zrozumiały sposób zaprezentowała Francję, jej regiony, przepisy kulinarne oraz historię związaną z podróżami i daniami np. szynka Bayonne.
Twarda oprawa, zdjęcia dań oraz regionów Francji w wykonaniu Richarda Junga, s.208, Wydawnictwo Publicat, Poznań,2013.
Polecam serdecznie zasmakowanie kuchni francuskiej po zapoznaniu się z książką autorstwa Sarah Woodward.