Kuchnia filmowa

Weekend z kultowymi komediami? Ugotuj niebieską zupę Bridget Jones. Spotkanie z kumplami? Podaj legendarne cheeseburgery z Pulp Fiction. Wieczór panieński? Drink cosmopolitan z Seksu w wielkim mieście to najlepszy wybór!

Kuchnia filmowa przeniesie Cię w świat potraw z Twoich ulubionych filmów. Napisała ją Paulina Wnuk na podstawie swojego bloga From movie to the kitchen, który otrzymał nagrodę Blog Roku 2012.

Idealny prezent i dla kinomaniaka, i dla zapalonego kucharza. Popkulturowe danie łączące dwa światy: kuchni i filmu. Smacznego oglądania!

Informacje dodatkowe o Kuchnia filmowa:

Wydawnictwo: Otwarte
Data wydania: 2013-09-25
Kategoria: Kuchnia
ISBN: 978-83-7515-271-5

Kup książkę Kuchnia filmowa

Kuchnia filmowa - opinie o książce

Avatar użytkownika -

Przeczytane:2014-03-02,
Do ,,Kuchni filmowej" wpadłam przypadkiem. A raczej to ona wpadła na mnie. Podczas przechadzki po księgarni, kilkukrotnie w oczy rzucała mi się biała okładka z talerzem wypełnionym taśmami filmowymi. Często widywałam jej reklamy tu i ówdzie, ale jakoś nie czułam potrzeby bliższego zapoznania. Mając w pamięci, iż jest to książka bazująca na przepisach z bloga From movie to the kitchen, korzystając z wolnego czasu, zajrzałam do blogowego pierwowzoru. I przepadłam. Jak na osobę, która do tej pory z kuchnią flirtowała dość ozięble, tak teraz zapragnęłam pełnowymiarowego rendez-vous. Następnego dnia, jako zwolenniczka ,,wolę mieć w wersji papierowej, niż wirtualnej", ruszyłam do księgarni i zdobyłam własny egzemplarz ,,Kuchni filmowej". Zaprawdę powiadam wam, to nie będzie ostatnia książka kucharska w moim księgozbiorze ,,Kuchnia filmowa" stanowi zbiór różnorakich przepisów, wśród których znajdziemy m.in. sposób na przygotowanie deserów i ciast, kilku rodzajów spaghetti, drinków, kanapek, sosów, zup... Brzmi przeciętnie? To zaraz przestanie. Ten pozorny miszmasz jest fantastycznie posortowany według gatunków filmowych i filmów. I tak powyższa wyliczanka nagle zamienia się w: chleb elfów znany z ,,Władcy pierścieni", spaghetti z ,,Jedz, módl się i kochaj", piwo kremowe z ,,Harry'ego Pottera", cytrynowe ciastka Sansy z ,,Gry o tron", tartę z ,,Dextera" czy pieczonego kurczaka ze ,,Służących". A to tylko nieliczne przykłady. Każdy przepis poprzedzony jest przedmową dotyczącą danego filmu, czy też serialu, oraz fotografiami. Stanowi to dobre uzupełnienie i może pomóc nie tylko w poszerzaniu zdolności kulinarnych, ale i domowego kina. Poziom trudności w przygotowaniu poszczególnych dań jest zróżnicowany - mamy przepisy niemalże banalnie proste i te wymagające nieco więcej zaangażowania. Dzięki temu zarówno totalny amator (do których należę), jak i osoba bardziej zaawansowana znajdą coś dla siebie. Nie można zapomnieć o porządnym wydaniu książki - twarda oprawa i kredowy papier nie skapitulują w kuchni zbyt szybko. Na pochwałę zasługuje również duża ilość fotografii przedstawiających gotowe dania. ,,Kuchnia filmowa" stanowi idealny prezent zarówno dla łasucha, jak i kinomaniaka. Nie jest kolejną, nudną książką kucharską, która może zrazić osoby nie zaprawione w kuchennych bojach. To książka z pomysłem, która pozwoli przenieść potrawy znane z ulubionego filmu na własny stół.
Zły Samarytanin
Jarosław Dobrowolski ;