Przedstawiamy nowe wydanie kultowej książki kucharskiej, którą pokochali Polacy
Wysmakowane zdjęcia i aranżacje pozwalają spojrzeć na tradycję z zupełnie innej strony. Klasyczna kuchnia polska po latach zapomnienia wraca do łask. Jest doskonała, lokalna i sezonowa, może być prosta lub niezwykle wykwintna. To smaki zapamiętane z dzieciństwa, kojarzące się z domem, rodzinnymi przyjęciami i poczuciem przynależności. Po prostu pyszne.
Ponad 370 przepisów:
• przekąski,
• przystawki,
• sosy,
• zupy,
• dania główne,
• desery,
• ciasta,
• świąteczne specjały.
Ewa Aszkiewicz, właśc. Anna Kozowska (1935-2019) – zawodowo pracowała jako bankowiec, otrzymała doktorat na wydziale rolniczym, jednak to kuchnia była jej największą pasją. Swoje pomysły kulinarne i przepisy publikowała najpierw w prasie, zczasem stając się autorką bestsellerowych książek, z których gotowała cała Polska.
Wydawnictwo: Publicat
Data wydania: 2020-11-27
Kategoria: Kuchnia
ISBN:
Liczba stron: 448
Ilustracje:zdjęcia z zaprezentowanych dań
"Kuchnia polska. Menu wielokrotne" to wyjątkowa książka kucharska, która pozwala bez wysiłku zaplanować i przygotować rodzinny obiad trzydaniowy...
1001 sprawdzonych przepisów. Ciasta, ciasteczka i desery na każdą okazję. 1001 ilustracji-każdy przepis opatrzony jest kolorową ilustracją....
Przeczytane:2020-01-10, Ocena: 6, Przeczytałam, Książki XXI wieku, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2020, 12 książek 2020, 52 książki 2020,
Kuchnia polska jest mi bardzo bliska ze względu na związane z nią tradycje, które to od lat królują na polskich stołach, a jedynie można się nią stale zachwycać i ją urozmaicać, a szczególności jest to uwidocznione w końcowych efektach.
Każdy etap przyrządzania dań zamieszczonych na łamach kart książek sprawdzonych przepisów to prawdziwa uczta dla smakosza, który ma szacunek do polskiej kuchni i wiedząc przy tym, jak smakuje wybornie przepis, który on sam ma okazję go wykonać, a przed jego podaniem zasmakować.
Mogłam z dumą obserwować krok po kroku, z jakim pozytywnym podejściem do rodzinnych polskich tradycji i klasycznych dań ma Pani Ewa Aszkiewicz w zamieszczonej najnowszej książce pt. ''Kuchnia bardzo polska. Niezapomniane smaki''.
Cenne porady autorki pomogą wielu z nas zrozumieć, dlaczego warto zaprzyjaźnić się z jej kuchnią i czy miała ona na swojej drodze kulinarnej autorytet.
Lubię te przysmaki kulinarne, które z powrotem powracają i zostają one wzbogacone o dodanie nowej ilości nieznanych na polskim rynku składników, co potrafi uzyskać mu nowy i aromatyczny smak.
Pani Ewa Aszkiewicz posiada niezwykły talent kulinarny i się nim dzieli z Czytelnikami, a w szczególności doświadczeniem i wiedzą, która nam posłuży w trakcie, kiedy będziemy mogli z niej skorzystać, gdy będziemy mieli ochotę na przyrządzenie ulubionego naszego polskiego dania.
Książka ta została trafnie podzielona przez autorkę na osiem części:
przekąski, przystawki, sosy, zupy, dania główne, desery, ciasta, świąteczne specjały.
Przepisy, na które zwróciłam, szczególną uwagę są następujące:
schab pieczony z cebulą, zraziki zapiekane, makaron rosołowy przepis z kuchni staropolskiej, naleśniki z jabłkami, sos morelowy, bułeczki mleczne z nadzieniem, rogale z powidłami, śniadaniowa babka niedzielna, babka na białkach przepis z kuchni staropolskiej, kruche babeczki, kruche ciasteczka z cukrem, sernik wiedeński puszysty, jabłecznik królewski, szarlotka aromatyczna, śledź po kaszubsku, schab ze śliwkami, polewka żołnierska przepis z kuchni staropolskiej, zupa krem z pieczarek, śledzie po królewsku, śledzie po cygańsku, surówka z czerwonej cebuli, kompot z jabłek i ananasem.
Te niezwykle przedstawione polskie potrawy przez autorkę moim zdaniem będą prezentowały się godnie na polskim stole i chętnie można je przyrządzać o każdej porze roku.
Elementami dodatkowymi w tej książce są: pięknie wykonane zdjęcia zaprezentowanych z książki dań, słowo wstępne od autorki oraz to, że została książka ta wydana w twardej i przede wszystkim pięknie prezentującej się okładce.
Wydawnictwu Publicat dziękuje za podarowanie mi najnowszej kulinarnej książki autorstwa Pani Ewy Aszkiewicz pt. ''Kuchnia bardzo polska. Niezapomniane smaki''.
Warto jest posiadać tę książkę w swojej kulinarnej kolekcji.