Kucharka Szlachecka

Ocena: 0 (0 głosów)

"Kucharka szlachecka" Marii Marciszewskiej to wyjątkowa książka kucharska z XIX wieku, będąca świadectwem dawnej polskiej kultury kulinarnej. Skierowana do szlacheckich gospodarstw domowych, stanowi bogaty zbiór przepisów, które łączą tradycyjne smaki polskiej kuchni z europejskimi wpływami. Na jej kartach odnaleźć można receptury zarówno na codzienne potrawy, jak i wykwintne dania przygotowywane na uroczystości - od aromatycznych zup i wyrafinowanych dań mięsnych, po delikatne desery i domowe przetwory.

Książka jest czymś więcej niż tylko zbiorem przepisów. To także przewodnik po sztuce gotowania, pełen praktycznych wskazówek dotyczących organizacji kuchni, serwowania posiłków i przygotowywania potraw z dbałością o sezonowość składników. Odzwierciedla styl życia i obyczaje polskiej szlachty, w których kuchnia odgrywała centralną rolę w podtrzymywaniu tradycji i gościnności.

Informacje dodatkowe o Kucharka Szlachecka:

Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2025-01-31
Kategoria: Kuchnia
ISBN: 9788368063042
Liczba stron: 614

Tagi: Gotowanie kulinaria itd. Przepisy kulinarne i gotowanie dania główne Różne rodzaje dań desery

więcej

Kup książkę Kucharka Szlachecka

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Dodaj cytat
REKLAMA

Zobacz także

Reklamy