Kubuś i dobre maniery

Kiedy Krzyś i Miś dotarli do chatki Puchatka, Kubuś powiedział do przyjaciela: - Myślę, że zużyłem wszystkie dobre maniery przeznaczone na dzisiaj. Wizytowe, zabawowe, sportowe, urodzinowe i stołowe... Och, przepraszam! Zapomniałem o specjalnych manierach, które potrzebne są wtedy, kiedy się drzwi otwiera. - I otwierając szeroko drzwi, dodał: - Zapraszam do środka. Czuj się jak u siebie w domu.

Informacje dodatkowe o Kubuś i dobre maniery:

Wydawnictwo: Egmont
Data wydania: 2015-05-04

Kup książkę Kubuś i dobre maniery

Kubuś i dobre maniery - opinie o książce

Avatar użytkownika - agadas
agadas
Przeczytane:2015-08-04, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam,
Dobre maniery jak wiadomo ważna sprawa a czasami najmłodsi mają z nimi problem. Jednak i na to znalazła się rada razem z Kubusiem Puchatkiem i Krzysiem najmłodsi zapoznają się z podstawowymi dobrymi manierami. Razem z nimi udamy się w odwiedziny do każdego z przyjaciół i poznamy różne sytuacje w których dobre maniery są jak najbardziej wskazane i mile widziane. Dowiemy się jak powinno się zachowywać przy stole, podczas zabaw, odwiedzin gości, przebywania na przyjęciu urodzinowym a nawet jak nakrywać do stołu. Wszystko to Kubusiowi pomaga zrozumieć i nauczyć się dobrych manier. Kubusiowe mruczanki pozwolą łatwiej zrozumieć skomplikowane zasady savoir-vivre, dodatkowo wszystko uzupełniają kolorowe ilustracje tworząc idealną całość.
Avatar użytkownika - testolandia
testolandia
Przeczytane:2015-06-04, Ocena: 6, Przeczytałam, Synek czyta,
Nauka dobrych manier, to nie tylko używanie magicznych słów "proszę", "dziękuję", "przepraszam", ale również nauka dobrego zachowania w różnych sytuacjach. W książeczce mamy aż osiem takich sytuacji (Dobre maniery, Idziemy w odwiedziny, Gry i zabawy, Idziemy na przyjęcie, Nakrywamy stół, Przy stole, Telefon, Podziękowanki). Nasze dziecko dowie się m.in. jak zachować się przy stole, podczas odwiedzin u znajomych, czy podczas rozmowy przez telefon. Na końcu każdej opowieści mamy mruczankę, którą możemy zaśpiewać. Podoba mi się, że książka jest podzielona na poszczególne opowiadania. Dzięki temu możemy dozować wiedzę w zależności od wieku dziecka. Nie sposób również nie wspomnieć, że książka jest ślicznie wydana. Okładka jest twarda, a papier dobrej jakości (taki szczegół , a bardzo umila korzystanie z lektury). W Kubuś i dobre maniery znajdziemy mnóstwo ilustracji, które są wesołe, aż tryskają kolorami i przyciągają wzrok. Oczywiście książka nie załatwi za nas wszystkiego. Pamiętajmy, że dzieci biorą z nas przykład, uczą się poprzez obserwację i naśladownictwo. Ważne jest więc, abyśmy również przestrzegajmy zasad dobrych manier. Jeśli będziemy wobec siebie i innych uprzejmi dziecko powieli to zachowanie.
Kubuś i jego gromadka
Hallie Marshall0
Okładka ksiązki - Kubuś i jego gromadka

Stumilowy Las zawsze jest otwarty. Od rana do wieczora. Na ,,dzień dobry" po ,,dobranoc". Wejścia nie broni żaden zakaz. W innych lasach są czasami napisy:...