Ku sobie. Jak rozpoznać ukryty narcyzm partnera i odzyskać siebie?

Kontynuacja bestsellerowej publikacji "Kolekcjoner krzywd. Ukryty narcyzm a miłość i seksualność"

Ta książka kontynuuje temat podjęty w publikacji Kolekcjoner krzywd. Ukryty narcyzm a miłość i seksualność, w której przybliżyłam wiedzę o narcyzmie ukrytym i dynamice miłosnego związku z partnerem o takim stylu osobowości. Uchyla to zasłonę złudzeń, żeby po doświadczeniu takiego związku wyjść z usiłowania zrozumienia tego, co się stało, z wąskiej perspektywy szukania winy i braków w sobie, a rozjaśnić umysł i stopniowo układać sobie przeżycia w głowie, ciele, emocjach, duszy i sercu. Narcystyczne nadużycia w bliskiej relacji sięgają głębokich podstaw człowieczeństwa, a zdrowienie po takim doświadczeniu przebiega w wielu wymiarach istnienia jako człowiek na tym świecie. Używając słowa ,,zdrowienie", mam na myśli to, że narcystyczna przemoc jest głęboko szkodliwa i potrzebne jest podjęcie twórczego wysiłku oczyszczania swojego wnętrza. Po to, żeby destrukcyjna dynamika psychiczna nie toczyła się dalej i by zyskać dostęp do przestrzeni uzdrawiających energii, odzyskując prawdziwego siebie i swoją naturalną żywotność. Jest to ekstremalnie ciężka sytuacja życiowa, ale można sobie z tym poradzić. Kiedy walą się dotychczasowe podstawowe wierzenia na temat siebie, innych i świata, czemu towarzyszy poczucie zagrożenia, bezsilności, bezbronności i nieufności (a doświadczenie narcystycznej więzi trudno pojąć), budzi to ogromną potrzebę zrozumienia. Wybór, by zdrowieć, i świadomy wysiłek z intencją uzdrowienia prowadzą przez rozwijanie znaczeń tak, żeby bez zaprzeczania trudnościom odkryć konstruktywną dla siebie naukę, odzyskać zaufanie do siebie i poczucie sprawczości w życiu. A w głębi potwornych przeżyć odnaleźć prawdziwe wartości serca i sens życia.

Informacje dodatkowe o Ku sobie. Jak rozpoznać ukryty narcyzm partnera i odzyskać siebie?:

Wydawnictwo: Oficyna Wydawnicza Impuls
Data wydania: 2025-01-21
Kategoria: Inne

Tagi: Psychiatria filozofia Filozofia humanistyczna Religie i wierzenia Materiały edukacyjne Edukacja - przedmioty zawodowe i inne Dla dorosłych początkujących czytelników

Kup książkę Ku sobie. Jak rozpoznać ukryty narcyzm partnera i odzyskać siebie?

Kolekcjoner krzywd. Ukryty narcyzm a miłość i seksualność
Katarzyna Lorecka0
Okładka ksiązki - Kolekcjoner krzywd. Ukryty narcyzm a miłość i seksualność

Ludzie pytani o to, z kim kojarzy im się słowo ,,narcyz", zwykle wspominają kogoś ze znajomych, kto zalewa media społecznościowe falą selfie i autopromocji...

Jak kochamy? O przywiązaniu w miłości
Katarzyna Lorecka0
Okładka ksiązki - Jak kochamy? O przywiązaniu w miłości

Publikacja Katarzyny Loreckiej Jak kochamy? dotyczy jednego z ważnych aspektów związków romantycznych - stylów przywiązania. Stanowi...

Po tamtej stronie rzeki
Ewa Szymańska