Ku obywatelskiej rzeczpospolitej gospodarczej

Obchodzimy rocznicę związaną z początkiem zmian ustrojowych w Polsce, dwudziestoleciem nowego, demokratycznego ładu, rozwojem gospodarki wolnorynkowej. Z tej okazji odbywają się dyskusje dotyczące tego, co wydarzyło się w gospodarce, jak zmieniało się oblicze polskich przedsiębiorstw i świadomość kadry kierowniczej, czy udało się przejść od stereotypu biznesu kierującego się niemal wyłącznie ,,prawami dżungli" do bardziej cywilizowanej, dojrzałej postaci biznesu etycznego i odpowiedzialnego. Biznesu odpowiedzialnego wobec społeczeństwa i pracowników, akcjonariuszy i klientów, środowiska przyrodniczego i partnerów biznesowych. Taka dyskusja jest szczególnie potrzebna w świetle tego, co uwidocznił obecny kryzys finansowy. Skłania to do postawienia ze zwiększoną siłą kwestii etycznych działalności gospodarczej. Jesteśmy przekonani, że podjęcie tej problematyki przyczyni się do nadania wymiarowi etycznemu w ekonomii i zarządzaniu rangi, na jaką zasługuje. Czas najwyższy spowodować przekształcenie aktywności gospodarczej społeczeństwa w OBYWATELSKĄ RZECZPOSPOLITĄ GOSPODARCZĄ par excellence, tj. z pełnym zaangażowaniem wszystkich interesariuszy.

Informacje dodatkowe o Ku obywatelskiej rzeczpospolitej gospodarczej:

Wydawnictwo: Poltext
Data wydania: 2010 (data przybliżona)
Kategoria: Ekonomia

Kup książkę Ku obywatelskiej rzeczpospolitej gospodarczej

Ku obywatelskiej rzeczpospolitej gospodarczej - opinie o książce