Kto jeszcze nie wie, co piszczy w drzewie?

Ta książka to wspaniała wędrówka w koronach drzew dla najmłodszych czytelników.Tam wysoko panuje wielkie zamieszanie! Swoje mieszkanie mają dzięcioły, pszczoły, sowy i popielice. Gdzie indziej na gałęziach drzemią leniwce, skaczą małpy, a kozy przeżuwają ulubione smakołyki.

Dzieci dowiedzą się, co wiewiórka robi przez cały rok, dlaczego koala chętnie przytula się do swojego ulubionego eukaliptusa i dlaczego lwy siedzą czasem na drzewach.

Kto jeszcze nie wie, co piszczy w drzewie? towesołe historyjki obrazkowe z pełnymi humoru ilustracjami i tekstem dostosowanym do najmłodszych, które przekazują pierwszą wiedzę o zwierzętach w formie zabawy.

Sugerowane książki o podobnej formie, dostosowane do tego samego wieku:

Zwierzaczki z podziemnej paczki

Ptaki, futrzaki i inne zwierzaki. Moja kolorowa księga zwierząt­­­­­

Informacje dodatkowe o Kto jeszcze nie wie, co piszczy w drzewie?:

Wydawnictwo: Jedność
Data wydania: 2024-04-22
Tytuł oryginału: Das Leben im Baum, welch ein Traum

Kup książkę Kto jeszcze nie wie, co piszczy w drzewie?

Kto jeszcze nie wie, co piszczy w drzewie? - opinie o książce

Avatar użytkownika - ania7770
ania7770
Przeczytane:2024-05-17, Przeczytałam, Dzieci,

Hej kochani. Ostatnio pojawia się u nas coraz więcej książek odpowiadających o przyrodzie. Ważne jest dla mnie, aby od najmłodszych lat uczyć dzieci szacunku do natury i pokazywać im jej bogactwo i wartości, które ze sobą niesie. Jedną z takich pozycji jest nowość od Jupi Jo!, czyli książka „Kto jeszcze nie wie, co piszczy w drzewie”. Jest to pozycja, która pokazuje jakie gatunki zwierząt żyją w drzewach oraz pokazuje te, które żywią się jego owocami, są dla nich schronieniem czy po prostu miejscem do wspinaczki.

Nadchodzi wiosna a wraz z nią na drzewach pojawiają się pierwsze liście i kwiaty. Poznajemy wiewiórki, które zmieniają swoje futro z zimowego na letnie. Widzimy pszczoły, które po zimowej przerwie wylatują z gniazda i zaczynają wiosenne porządki w swoim domu. Usłyszeć możemy również dzięcioła, który drąży dziobem dziuplę w drzewie. Nocą budzi się puszczyk, samiec słowika wygwizduje przepiękne melodie, kuny leśne zakładają gniazda w dziuplach, a popielice w maju budzą się ze swojego siedmiomiesięcznego snu. Dzięki tej książce widzimy co robią te zwierzęta przez cały rok, gdy zmieniają się pory roku, a wszystko to dzieje się w koronach drzew. Oprócz poznanych wcześniej zwierząt możemy zobaczyć również zwyczaje koali, które są leniwymi śpiochami, jak również leniwce, dla których drzewa są miejscem do spania. I na koniec możemy poznać zwierzęta, dla których drzewa są idealnym miejscem do wspinaczki.

Myślę, że każdy mały miłośnik przyrody będzie zachwycony tą książką i z łatwością pochłonie informacje w niej zawarte. Razem ze zwierzętami wyruszy w niezwykłą wędrówkę i zobaczy, jak duże znaczenie mają drzewa dla świata zwierząt. Książka jest bogato ilustrowana z ciekawym i łatwym tekstem, który mały odkrywca z łatwością zrozumie. Jestem pewna, że książka ta zachwyci maluchy, które z ciekawością będą odkrywały każdą kolejną stronę. Polecamy.

Zwierzaczki z podziemnej paczki
Nastja Holtfreter0
Okładka ksiązki - Zwierzaczki z podziemnej paczki

Zwierzaczki z podziemnej paczki to ekscytująca podróż pod ziemię dla najmłodszych czytelników. Zobaczą, ile tam się dzieje! Swoje mieszkania mają tu borsuki...

Nie bój się i pocałuj mnie!
Nastja Holtfreter0
Okładka ksiązki - Nie bój się i pocałuj mnie!

Z czarownicą nie ma żartów. Właśnie zamieniła księcia w żabę! I co teraz? Książę jest mały, zielony i musi żywić się muchami. O, nie! Podobno zły...

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk