Przeklęta wiedźma. Zuchwały żołnierz. Nieśmiertelny król.
Czy uda się im uciec przed przeznaczeniem i ocalić duszę?
Selestra Somniatis jest szesnastoletnią wiedźmą. Uwięziona w zamku dziewczyna przygotowuje się do przejęcia funkcji swojej matki - ma się stać prawą ręką króla Serytha. Związana krwią, by kraść dusze dla nieśmiertelnego władcy, Wiedźma z Somniatis przepowiada śmierć uczestników Festiwalu Przepowiedni. Ucieczka przed przeznaczeniem to szansa na ocalenie duszy i kradzież nieśmiertelności Króla. Ale jeśli umrzesz, twoja dusza przepadnie. I chociaż tysiące próbowały, nikt nigdy nie pokonał śmierci.
Nox Laedric to najlepszy żołnierz w Ostatniej Armii. Wierzy, że ma szansę przetrwać Festiwal i pokonać króla. Kiedy jednak Seryth nakazuje Selestrze przewidzieć jego śmierć, losy dwójki zostają splecione na zawsze. Żadne z nich nie jest bezpieczne.
Muszą połączyć siły i zawrzeć sojusz, aby pokonać króla, uwolnić Sześć Wysp i... przeżyć.
Wydawnictwo: Illuminatio
Data wydania: 2023-03-08
Tytuł oryginału: Princess of Souls
Czy sojusz umożliwi im przejęcie kontroli nad swoim przeznaczeniem? Atia jest ostatnią z gatunku nefasów - potworów żywiących się strachem. Od śmierci...
Mroczna wersja "Małej syrenki", w której świat podmorskich głębin zamieszkują przerażające zabójczynie Księżniczka Lira to najskuteczniejsza morska morderczyni...
Przeczytane:2023-03-17, Ocena: 6, Przeczytałam,
"Potrafię stwierdzić, kiedy ktoś umrze. Potrzebuję tylko kosmyka włosów tej osoby oraz jej duszy.
Na wszelki wypadek."
Chcielibyście wiedzieć kiedy i w jaki sposób umrzecie? Pytanie dość śmiertelnie poważne, ale w "Księżniczce Dusz" była taka możliwość. Niestety nie był to proceder za darmo. Raz w roku, w trakcie Festiwalu Przepowiedni, dwieście "ochotników" ową przepowiednię dostawało. Haczyk jest taki, że panujący król Seryth karmił się duszami ochotników, by utrzymywać swą nieśmiertelność.
Przyznaję, brzmi strasznie. A jeszcze straszniejsze jest to, że szesnastoletnia Selestra będzie musiała przejść magię od swojej matki, która pomaga królowi pobierać i pożerać dusze.
Jak to w takich sytuacjach bywa, coś idzie nie tak, priorytety się zmieniają, pojawia się ktoś, kto odmienia dotychczasowe życie. I w tym przypadku nie ma możliwości, by się nudzić. Akcja od początku do końca sprawia, że historię Selestry i Noxa czyta się z niesłabnącym zainteresowaniem! Już pierwsza strona jest zapowiedzią ciekawej lektury. Nie zawiodłam się, wręcz przeciwnie, było mi niezmiernie przykro, że to koniec przygody z dwójką nastolatków, ponieważ jest to jednotomowa historia.
Kreacja bohaterów przerosła moje oczekiwania. Wyróżniają się odwagą i determinacją w dążeniu do swoich celów, a w tym przypadku konkretnie do jednego - pozbycia się króla Serytha. Główni bohaterowie zakleszczeni w objęciach przeszłości i przeznaczenia pragną wolności. Tylko czym jest wolność w świecie, w którym dane jest im żyć?
Alexandra Christo miała świetny pomysł na książkę i w pełni go wykorzystała. Motyw nieśmiertelności i tego, w jaki sposób się ją podtrzymuje, zdecydowanie jest warty pochwały. Niebezpieczeństwo towarzyszy bohaterom przez cały czas, nie odpuszcza ani na chwilę i to powoduje, że podczas lektury odczuwa się napięcie, może nawet pewnego rodzaju stres. Uwielbiam fantastykę, dobrą młodzieżówkę, a tutaj to połączenie jest po prostu idealne. Mam nadzieję, że więcej nie muszę Was zachęcać do lektury. Miłośnicy świata fantastyki będą zachwyceni!