Księga uświadomienia 1

Tom 5 cyklu Gdy zapłaczą cykady

Akcja tomu rozgrywa się w 57. roku ery Shouwa (1982r.). Młodsza z bliźniaczek Sonozaki, Shion, której egzystencja była uznawana za coś niepożądanego, sprzeciwia się woli głowy rodu i wraca do Okinomiyi. Przed dręczoną przez niepokój i samotność Shion pojawia się pewien młodzieniec – Satoshi Houjou. Spotkanie z nim całkowicie odmieni jej przeznaczenie! Zagadka z ,,Księgi dryfującej bawełny” zostanie w końcu rozwiązana!
Księgi odpowiedzi “Gdy zapłaczą cykady” to:
– Księga uświadomienia cz. 1 i cz. 2
– Księga pokuty cz. 1 i cz. 2
– Księga wielkiej rzezi cz. 1, cz. 2, cz. 3
– Księga uroczystej pieśni cz. 1, cz. 2, cz. 3 i cz. 4
Wszystkie księgi w wydaniu 2w1.

Informacje dodatkowe o Księga uświadomienia 1:

Avatar użytkownika - wkp
wkp
Przeczytane:2019-04-01, Ocena: 4, Przeczytałem,

CYKADY PŁACZĄ ODPOWIEDZIAMI

Po czterech znakomitych tomach „Księgi pytań” w końcu dotarłem do „Ksiąg odpowiedzi”. Pierwszy tom „Księgi uświadomienia”, zaczynający wyjaśniać nam wydarzenia z „Księgi dryfującej bawełny” (a nie z „Księgi uprowadzenia przez demony”) to kawał dobrej mangi, w której zbiegają się też wątki dotąd obecne jedynie w alternatywnych wersjach wydarzeń „Cykad”. Mangi nadal pełnej tajemnic, klimatu i naprawdę dobrze skrojonych bohaterów. I nawet jeśli wciąż zdarzają się powtórkowe wątki w stosunku do wcześniejszych części, absolutnie warto poznać całość.

Akcja tego tomu zabiera nas w podróż w czasie do roku 57. ery Shouwa, pokazując nam co działo się w Hinamizawie zanim zjawił się w niej Keiichi. Shion Sonozaki, młodsza bliźniaczka Mion, przed laty została wyrzucona z wioski. Według tradycji rodu w przypadku bliźniąt, młodsze z nich powinno zostać zabite zaraz po narodzinach, ale dziewczynie pozwolono żyć – tyle, że na wygnaniu. Teraz, jako nastolatka, ucieka ze szkoły i wraca w rodzinne strony. Z pomocą siostry, która pomaga jej ukryć ten fakt przed resztą, zaczyna udawać Mion i wieść nowe życie. Tak poznaje nie tylko historię tajemniczych zgonów, do jakich doszło tu w ostatnich latach, ale także i Satoshiego Houjou, brata jednej z koleżanek siostry. Ciężka sytuacja rodzinna zmusza chłopaka do podejmowania trudnych decyzji, a te doprowadzić mogą do kolejnej tragedii. Gdy on i Shion coraz bardziej zbliżają się do siebie, ród Sonozokich dowiaduje się o ucieczce dziewczyny i tym, co się dzieję. Jego członkowie nie zamierzają patrzeć spokojnie na rozwój wydarzeń, a ich interwencja oznacza tylko jedno: nie wszyscy wyjdą cało z tego, co nadciąga…

Całość recenzji na moim blogu: https://ksiazkarniablog.blogspot.com/2019/03/gdy-zapacza-cykady-5-ksiega.html

Kyle
T.M. Piro