Księga Nieśmiertelności

W świecie, gdzie magia zarezerwowana jest tylko dla mężczyzn, stara wiedźma postanawia rzucić wyzwanie upływającemu czasowi. Wyrusza w podróż, która ma ją doprowadzić do legendarnej Księgi Nieśmiertelności. Artefakt ma jej zapewnić wieczną młodość i zdrowie.

Pomagają jej w tym: sprytny złodziejaszek, utalentowana czarodziejka, podstarzały wojownik, żądny przygód krasnolud i mrukliwy elf. Niecodzienna drużyna musi zmagać się z niebezpiecznymi potworami, bóstwami wyjętymi prosto z legend i najgorszym wrogiem – zdradą.

To opowieść, która przenosi czytelnika w wibrujący magią świat Grimalandu, pełen przygód, wyzwań i emocji.

Informacje dodatkowe o Księga Nieśmiertelności:

Data wydania: 2025-01-25
Język oryginału: Polski

Kup książkę Księga Nieśmiertelności

Opinie o książce - Księga Nieśmiertelności

“Księga nieśmiertelności” Monika Stachniuk. 4/80Zapraszam was dziś na krótką recenzję kolejnego debiutu literackiego. Tym razem będzie o fantasy. Jak już się pewnie zdążyliście zorientować zazwyczaj gatunkowo lawiruję między kryminałem, grozą, i thrillerem. Nie znam jednak chyba czytelnika, który raz na jakiś czas nie sięga po inne gatunki. W moim przypadku książka Moniki Stachniuk pojawiła się na horyzoncie akurat w momencie w którym poczułam potrzebę przeczytania czegoś lekkiego i odświeżającego. To był strzał w dziesiątkę. “Księga nieśmiertelności” pozwoliła mi trochę odpłynąć i odpocząć od ciężkiej tematyki. A przy okazji cofnąć się do czasów młodości, kiedy to czytałam dużo więcej podobnych książek. Ehh, wzięło mnie na wspomnienia… Jak już wspomniałam na początku, powieść Moniki Stachniuk to debiut. W sumie ciekawi mnie co skłoniło absolwentkę Uniwersytetu Śląskiego, zawodowo zajmująca się pisaniem, do stworzenia akurat takiej, fantastycznej historii? Warto też zaznaczyć, że autorka zdecydowała się wydać swoją książkę wykorzystując self publishing - szczerze podziwiam za ten krok.“ Księga nieśmiertelności” liczy sobie 322 strony, podzielona jest na 24 rozdziały, które poprzedza krótki prolog. Miłym akcentem są zawarte na ostatnich stronach podziękowania, a w nich również mały “uśmiech” do czytelników. Autorka wyjaśnia czym inspirowała się w trakcie pracy nad swoją książką
Avatar użytkownika - dianawiszniewska
dianawiszniewska
Przeczytane:2025-01-13, Ocena: 4, Przeczytałam,

„Księga Nieśmiertelności” przedstawia historię bohaterów stających w obliczu starożytnego sekretu, który może zmienić losy ludzkości.
Mamy tu starą wiedźmę, która postanawia odnaleźć księgę by zapewnić sobie długie życie. Zbiera więc oryginalną gromadę od młodej magiczki, gburowatego i zamkniętego w sobie elfa, krasnoluda, młodego i lekkomyślnego złodzieja, po rycerza który okazuje się być duszą towarzystwa.
Takim zespołem idą przez nieznane tereny, gdzie wiele niebezpiecznych stworów wcale nie jest zachwyconych ich obecnością. Dzięki różnorodnym umiejętnościom radzą sobie nawet w najgorszych tarapatach. Przy okazji się poznają i odkrywają kim tak naprawdę jest elf (jedna z najciekawszych postaci). Cieszę się, że autorka potrafiła pokazać, że razem z trudami podróży nasi bohaterowie mogą zacząć być bardziej markotni (bo któż z nas nie jest).
Na koniec natomiast mamy dość zaskakujące zakończenie. Tu możemy się zastanowić w jaki sposób nasze decyzje definiują, kim jesteśmy? Czy dążenie do nieśmiertelności usprawiedliwia łamanie zasad moralnych?
Zabrakło mi w niej trochę magii naszej wiedźmy, która cały czas trzymała się w cieniu i oprócz leczniczych umiejętności jakoś nie pokazywała swojej mocy.
To nie tylko historia o dążeniu do wieczności, ale również głęboka refleksja nad tym, co to znaczy być człowiekiem.

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk