Tak samo jak ludzie, zwierzęta również żyją w „społeczeństwie”. Wyznaczają swoje tereny, bronią rodzin i starają się przetrwać za wszelką cenę. Księga Dżungli pokazuje nam świat widziany ze strony zwierząt, ale też człowieka, który pośród nich żyje.
Poznajmy małego chłopczyka Mogliego, który został wychowany przez zwierzęta, a konkretnie wilki. Uratowały go od potężnego i niebezpiecznego tygrysa, który poprzysiągł zemstę. W tamtej chwili Mogli zyskał życie, ale też największego wroga. Nasz bohater od maleńkiego żył wśród zwierząt i poznawał ich świat, język i zachowania. Pomagał mu w tym niedźwiedź, dzięki czemu chłopiec miał wszystko to, co dzieci mają w naszym społeczeństwie. Miał rodzinę, przyjaciół, nauczycieli i oczywiście wrogów. Przychodzi jednak dzień, że wszystko to, co idealne się kończy, a naszego bohatera czekają liczne niebezpieczeństwa.
Rudyard Kipling był pisarzem, który stworzył niesamowity i doceniony cykl opowiadań z serii Księga Dżungli. Przedstawił w nich zwierzęta z innej strony niż były powszechnie znane. Tutaj ujrzymy opiekuńczość i wszelkie mądrości. Za swoją niesamowitą twórczość, pisarz otrzymał literacką Nagrodę Nobla.
Wydanie audio, które czyta nam Adam Hutyra i Marcin Nowakowski przeniosą nas jeszcze raz w ten piękny świat, lecz teraz w lekko innym wymiarze.
PŁYTA ZAWIERA:
ROZDZIAŁ 6 - Toomai, druh słoni
ROZDZIAŁ 7 - Słudzy Królowej Jejmości Piosenka Toomai
Wydawnictwo: Promatek
Data wydania: 2008-07-16
Czas trwania:6 godz.26 min min.
Czyta: ADAM HUTYRA, MARCIN NOWAKOWSKI
Książka mojego dzieciństwa, w wieku "dojrzałym" dostarcza tych samych emocji (mimo wielu ekranizacji). Cudowny powrót do dzieciństwa, cudowna przygoda, czy raczej szereg przygód :)
Szczyt mojej kupki wstydu - czekała na swoją kolej ponad 20 lat. Jako dziecko nie mogłam się do niej przekonać. Tym razem dałam radę, ale mimo paru pozytywów jestem trochę rozczarowana. Nie wszystkie opowiadania trzymają poziom, niektóre były dla mnie słabe albo nudne. Wychowana na disneyowskiej adaptacji, jestem zdumiona, jak mało jest Mowgliego w Księdze dżungli. No ale trudno mieć pretensje do książki, że nie przypomina adaptacji, to nie w tę stronę działa :-) Tak czy owak przeczytałam, po drugą część też sięgnę, ale do zachwytu mi daleko.
"Kim" - książka uważana przez krytyków za najlepszą powieść Kiplinga, ukazała się w 1901 roku. Autor z niezwykłą plastyką przedstawia w niej życie Indii...
Dan i Una odgrywają własną wersję Snu Nocy Letniej gdy nieoczekiwanie pojawia sie Puck i rozpoczyna swoje opowieści o świecie, dzięki tórym dzieci zaczynają...
Przeczytane:2017-05-02,