Krzysztof Kolumb. Odkrywca z wyspy Chios

Do historii przeszedł jako Krzysztof Kolumb. Ale czy rzeczywiście tak nazywał się odkrywca Ameryki? Skąd naprawdę pochodził? Jaki był jego status społeczny?

Istnieje wiele teorii na ten temat, a rozmaite, rozsiane w czasie i przestrzeni wzmianki o korzeniach Kolumba wcale nie ułatwią poznania jego prawdziwej tożsamości.

Niezbadany pozostaje trop grecki. Wiedzie on na wyspę Chios i w stronę bizantyjskiego rodu Dishypatos.

Wiele wskazuje na to, że Kolumb był spokrewniony z Paleologami - dynastią ostatniego cesarza Bizancjum Konstantyna XI, zaś prawdziwą tożsamość musiał ukrywać z obawy o głowę. Turcy, którzy co dopiero zajęli Konstantynopol nie chcieli, aby ktoś wzniecał bunty przeciwko ich władzy, zwłaszcza krewni cesarza.

Właśnie tym, niezwykle barwnym i ciekawym tropem greckim podąża znany badacz i podróżnik Jarosław Molenda.

Jarosław Molenda - absolwent UAM w Poznaniu, członek organizacji naukowo-edukacyjnej ,,South American Explorers", współodkrywca prekolumbijskich ruin w Peru. Autor wielu artykułów i publikacji książkowych - podróżniczych i historycznych.

Jarosław Molenda jest jedną z najwybitniejszych postaci literatury łączącej historię z przygodą. To poszukiwacz prawdy w zamierzchłej historii i człowiek uwalniający dzieje ludzkości z okowów tajemnic.

Agata Kosmalska, redaktor naczelna magazynu ,,Dookoła Świata"

Informacje dodatkowe o Krzysztof Kolumb. Odkrywca z wyspy Chios:

Wydawnictwo: Replika
Data wydania: 2016-02-16
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy

Kup książkę Krzysztof Kolumb. Odkrywca z wyspy Chios

Krzysztof Kolumb. Odkrywca z wyspy Chios - opinie o książce

Dzieci nazistów
Jarosław Molenda0
Okładka ksiązki - Dzieci nazistów

Wstrząsające historie dzieci nazistowskich zbrodniarzy. CZY MOŻNA WYOBRAZIĆ SOBIE HIMMLERA CAŁUJĄCEGO SWOJĄ CÓRECZKĘ W DRODZE DO KWATERY GŁÓWNEJ, BY...

Przedkolumbijscy żeglarze i odkrywcy Ameryki
Jarosław Molenda0
Okładka ksiązki - Przedkolumbijscy żeglarze i odkrywcy Ameryki

Niezmierzone przestrzenie oceanu nie były dla prehistorycznych i antycznych społeczności. Przeciwnie, były pomostem ułatwiającym przemieszczenie się ludzi...