Krzysztof Kolumb. Odkrywca z wyspy Chios

Do historii przeszedł jako Krzysztof Kolumb. Ale czy rzeczywiście tak nazywał się odkrywca Ameryki? Skąd naprawdę pochodził? Jaki był jego status społeczny?

Istnieje wiele teorii na ten temat, a rozmaite, rozsiane w czasie i przestrzeni wzmianki o korzeniach Kolumba wcale nie ułatwią poznania jego prawdziwej tożsamości.

Niezbadany pozostaje trop grecki. Wiedzie on na wyspę Chios i w stronę bizantyjskiego rodu Dishypatos.

Wiele wskazuje na to, że Kolumb był spokrewniony z Paleologami - dynastią ostatniego cesarza Bizancjum Konstantyna XI, zaś prawdziwą tożsamość musiał ukrywać z obawy o głowę. Turcy, którzy co dopiero zajęli Konstantynopol nie chcieli, aby ktoś wzniecał bunty przeciwko ich władzy, zwłaszcza krewni cesarza.

Właśnie tym, niezwykle barwnym i ciekawym tropem greckim podąża znany badacz i podróżnik Jarosław Molenda.

Jarosław Molenda - absolwent UAM w Poznaniu, członek organizacji naukowo-edukacyjnej ,,South American Explorers", współodkrywca prekolumbijskich ruin w Peru. Autor wielu artykułów i publikacji książkowych - podróżniczych i historycznych.

Jarosław Molenda jest jedną z najwybitniejszych postaci literatury łączącej historię z przygodą. To poszukiwacz prawdy w zamierzchłej historii i człowiek uwalniający dzieje ludzkości z okowów tajemnic.

Agata Kosmalska, redaktor naczelna magazynu ,,Dookoła Świata"

Informacje dodatkowe o Krzysztof Kolumb. Odkrywca z wyspy Chios:

Krzysztof Kolumb. Odkrywca z wyspy Chios - opinie o książce

Polowanie na bestię z Majdanka
Jarosław Molenda0
Okładka ksiązki - Polowanie na bestię z Majdanka

Wojna wydobywa z ludzi zarówno to, co najlepsze, jak i to, co najgorsze. Hermine Braunsteiner swoją ,,karierę" w obozach koncentracyjnych rozpoczęła...

Krwawy Peter (audiobook)
Jarosław Molenda0
Okładka ksiązki - Krwawy Peter (audiobook)

Wstrząsająca historia zbrodniarza i dewianta zwanego Wampirem z Düsseldorfu! Peter Kürten był jednym z najsłynniejszych XX-wiecznych zbrodniarzy i sadystycznych...