Zebraliśmy w jednym miejscu 13 opowiadań. Namówiliśmy 13 osób, żeby zechciały zamieścić swoje opowiadania w naszej antologii. Poprosiliśmy tych autorów i autorki, aby zostali „trzynastoma gniewnymi” i wzięli udział w pracach profesjonalnego, kompetentnego i niezależnego jury. I najważniejsze – przekonaliśmy ich, żeby zechcieli pośrednio ufundować połowę nagrody...
I tak powstała niezwykła antologia „Kryminalna 13”. Dochód z jej sprzedaży przeznaczony zostanie na sfinansowanie kampanii reklamowej dla wybranej przez jurorów najlepszej nadesłanej powieści.
Wydawnictwo: RW2010
Data wydania: 2014 (data przybliżona)
Tłumaczenie: brak
Przeczytane:2024-12-04, Ocena: 4, Przeczytałam, 52 książki 2024, 2024, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2024, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2024, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2024 roku, 12 książek 2024, 26 książek 2024, Legimi, Ebook,
" [...] Będziesz miała to, na co zasługujesz, moja droga - odparłem, uśmiechając się w duchu. [...]"
Znalazłam tutaj 13 opowiadań. Część z nich przypadła mi do gustu, część niestety nie, ale tak to już niestety w życiu bywa. Niektóre teksty mnie mocno poruszyły, a inne totalnie zaskoczyły.
O to historie, które przypadły mi do gustu:
- "Podwójny trup" Anny Klejzerowicz, poznałam tutaj Wiktora W., który tak bardzo nienawidził swojej żony, że aż postanowił się jej pozbyć. Jak na tym wyszedł? Bardzo wciągająca i zaskakująca historia.
- "Okno na sklep komputerowy" Marty Guzowskiej. Poznałam tutaj pewnego zatroskanego tatuśka- Sebastiana, który aktualnie jest na tacierzyńskim i podgląda, że swojego okna pewnego właściciela sklepu komputerowego. Czy zazdrości mu jego życia?
- "Suknia ślubna" Katarzyny Bondy. Tutaj poznałam pewną kobietę i jej zemstę. Do czego może posunąć się zraniona kobieta?
- "Alibi" Iwony Bejzy poznacie tutaj między innymi komisarza Jodłę.
- "Śpiący policjant i samobójca" Katarzyna Rogińska. Wow! Taki kryminał to skarb. Warto poznać sprawę samobójstwa Jacka, którą poprowadzi policjant o ksywie Car.
Warto było sięgnąć po tę antologię. Idealna gratka dla wszystkich miłośników krótkich kryminalnych opowiadań.