Królowa Serca i Cienia

Opowieść o dziewczynie, która odważyła się sprzeciwić bogom Olimpu

Odwieczna wojna między Olimpijczykami trwa. Po śmierci Hadesa władzę nad Podziemiem przejmuje bezwzględna Persefona. Ta nieznosząca sprzeciwu bogini zrobi wszystko, aby utrzymać kontrolę nad królestwem umarłych i zniszczy każdego, kto odważy się jej sprzeciwić.

Branka, córka kupca oraz podróżnika, dorastała w przekonaniu, że bogowie to jedne z najokrutniejszych żyjących istot. Mieszka w odosobnieniu, a jej dom, ukryty w głębi lasu, otacza magiczny krąg, którego z polecenia ojca nie wolno jej przekraczać. Niczego nie pragnie jednak bardziej niż wolności.
Wszystko się zmienia, gdy pewnego dnia u progu jej chaty zjawia się tajemniczy chłopak potrzebujący pomocy. Branka, zaintrygowana nieznajomym, wbrew zakazom postanawia interweniować. Jeszcze nie wie, że ciekawość stanie się jej pierwszym krokiem do… Podziemi.

Namiętność, mroczne intrygi oraz boskie próby – „Królowa serca i cienia” zabiera czytelników w elektryzującą podróż do świata umarłych, gdzie bezlitosna Persefona śledzi każdy ich krok.

Informacje dodatkowe o Królowa Serca i Cienia:

Wydawnictwo: Novae Res
Data wydania: 2024-11-12

Kup książkę Królowa Serca i Cienia

Królowa Serca i Cienia - opinie o książce

Avatar użytkownika - ksiazkowa_patryc
ksiazkowa_patryc
Przeczytane:2024-12-10, Ocena: 5, Przeczytałam, Przeczytane,

Sięgacie po książki, gdzie przedstawione są mity greckie?

Branka młoda dziewczyna, która wychowała się w lesie w magicznym kręgu. Jedyną osobą, którą tylko widywała był jej ojciec, który był podróżującym kupcem. Już samo to wzbudziło moja ciekawość. Przed czym chronił krąg dziewczynę? Dlaczego była ukrywana przez światem? Co jej groziło na zewnątrz?

Tyle pytań i aby poznać odpowiedzi trzeba było przeczytać "tego grubaska", bo liczy sobie aż 600 stron.

Gdy w jej życiu pojawia się drobny złodziei, Kyst dziewczyna jest złakniona innych ludzi, zaciekawiona i zafascynowana i postanawia z nim uciec do pobliskiego miasta. Trzymana w bańce mydlanej Branka nie zna ludzkiej natury, jest naiwna i łatwowierna, czym staje się łatwą ofiarą, ale życie szybko i boleśnie nauczy ją, że nie należy być ufnym.

Branka trafia do Podziemia, gdzie władczynią jest Persefona, żona Hadesa.

Czego władczyni chce od niej?

Gdy zobaczyłam objętość książki, byłam trochę przerażona ile zajmie mi czytanie, ale muszę przyznać że czytając nie czułam ilość kartek. A to za sprawą stylu Autorki, który łatwością i zaciekawieniem prowadził mnie przez historię Branki. Ziemia, Podziemie i inne królestwa zostały przedstawione w niesamowity sposób, że aż byłam pełna podziwu za każdy szczegół czy detal. Bohaterowie też zostali dobrze wykreowani, choć przyznam, że momentami naiwność i niektóre zachowania Branki mnie irytowały, ale rozumiem, że to miała na celu ukazanie jej wewnętrznej przemiany z naiwnego podlotka w dorosłą kobietę.

Jeśli myślicie, że to nuda to muszę was zdziwić. Bo dzieje się tutaj wojna Bogów o władzę i mamy okazję poznać całą elitę Olimpu zarówno z pozytywnych jak i negatywnych stron.

A co pośrodku wojny robi Branka? Cóż nie zdradzę...

Ale ja byłam zdziwiona i zaskoczona.

Bardzo mi się podobała.

????